Rapport från iaido SM

Lördagen den 29 maj gick SM i iaido gick av stapeln i Kristinedals Träningscenter i Göteborg. 42 deltagare från hela landet gjorde upp om medaljerna i fyra individuella klasser och i en lagtävling. I iaido saknas indelning i dam- och herrklasser. Indelningen sker efter graderingsnivå. Män och kvinnor tävlar tillsammans.

Den första, och för dagen största klassen var de ännu inte dan-graderade: mudan. Efter en poolomgång där alla mötte alla och ett slutspel stod finalen mellan Lennart Hellström och Tony Lindström.När domarna sträckte upp sina flaggor fick Lennart två och Tony en. I iaido går två tävlande matcher mot varandra genom att utföra ett bestämda rörelser på varsin plan bredvid varandra. När de tävlande är klara sträcker de tre domarna upp en röd eller vit flagga för att signalera vem av de tävlande de anser ha vunnit matchen. Röd och vit överensstämmer med färgen på den linje som markerar ytorna på 7 x 3 meter som de båda tävlande måste hålla sig innanför.– Jag är nöjd med min insats även om en nervositet från första matchen hängde med genom hela turneringen, berättar guldmedaljören Lennart.– Jag fumlade lite, men det skall jag väl egentligen inte erkänna i efterhand, fortsätter han med ett skratt.Bronset delades mellan Toros Köse och Ã…ke Pekkarinen.Favorittippade Tomas Ohlsson tog hem shodanklassen – den första

dangraderingen. Under de tre SM Tomas ställt upp i tidigare har han bara

förlorat en flagga. I semifinalen förlorade han sin andra. Den fjärde

SM-titeln var dock aldrig hotad.Det flöt på bra. Nu skall jag försöka gradera till andra dan. I den

klassen är det ett ännu bättre motstånd och jag får skärpa mig ytterligare,

säger Tomas.Silvermedaljen bärgades av Keishi Kozakura och bronset delades mellan Sida

Yin och Sven Isaksson.Klasserna för andra och tredje dan var sammanslagna. Segrande ur drabbningarna gick Matti Pajaujis. Silvret gick till Sven Vasseur. Raili Parkkonen och Andreas Lundgren delade på bronset.Det var nio år sedan Matti tävlade senast och han var nervös under matcherna.– Inombords kändes det inte bra, men det kanske inte syntes utanpå, berättar Matti efter tävlingen.– Poolsystemet är väldigt bra eftersom man får mycket matchträning. Det vore fruktansvärt tråkigt om man reste hit och blev utslagen efter en match.– Vi är en liten skara entusiaster i Sölvesborg. Vi är rätt duktiga på iaido men dåliga organisatörer. Därför växer inte klubben. Vi marknadsför oss inte utan de nya som kommer har fått höra talas om oss av misstag, fortsätter han och brister ut i ett stort leende.Endast tre tävlande ställde upp i klassen för fjärde och femte dan. Av dessa drog Björn Stille det längsta strået. Martin Lindgren tog silver och Christian Lund brons.– Det var mycket jämna matcher. Det fungerade bra samtidigt som jag känner att jag kunde presterat lite bättre i finalen, säger Björn.– Normalt tränar jag två gånger i veckan. Inför SM har jag kunnat träna lite extra och skall jag försvara guldet nästa år får jag nog öka träningsdosen till tre gånger i veckan.I övrigt bjöds de närmare hundra i publiken på en uppvisning i japansk dans och fick själva prova på.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer