Sanna Askelöf tog silver på världscupen i judo

Så var det dags igen för en svensk världscupmedalj i judo. Det var ett knappt år sedan senast, och även då var det Sanna Askelöf, Södra (Stockholm), som tog medalj i -52 kg.

Sanna var enda svenska judoka som tävlade i OS och målet är förstås VM hösten 2007 som fungerar som direktkval till OS i Peking. Men nu var det alltså världscupen och motståndet var bra, men Sanna ännu bättre.I första matchen mötte hon portugisiska Joana Ramos, och vann den hårda och jämna matchen med minst möjliga marginal, en koka (lägsta poängen). I andra matchen väntade spanska Angeles Diaz som i den tuffaste av världscuptävlingar, den i Paris, kom trea. Även denna match gick tiden ut, men Sanna fick två yuko (mellanpoängen) och släppte bara ifrån sig en koka. Därmed var Sanna i semifinal. Det blev en svår match mot ryska Kharitonova som tog ledningen med yuko och höll ledningen ända till slutet av matchen då Sanna kunde kontra ett kastförsök från ryskan som gav waza-ari (näst högst poängen) och Sanna följde upp med en fasthållning som gav fullpoängsvinst (ippon).I finalen var sedan en formstark Bogdanova från Ryssland för vass. En förlorade kamp om greppet och ryskan fick läge för ett fullpoängskast. För Sanna är detta en delbelöning för den hårda träning hon just nu genomgår i Holland. Träningen, med utmärkt sparring, pågår ända fram till EM i maj. Det ser onekligen lovande ut när Sanna redan kan prestera sådan här judo.Med i Holland är även Maria Lindberg, Borås. Maria fick också ett kvitto på att hårdträningen ger resultat. Trots att hon hade problem med magen lyckades hon gå fram till kvartsfinal i -57 kg där hon gjorde en kämpamatch mot brittiska storstjärrnan Sophie Cox, men förlorade på en yuko efter att hon dragit på sig två varningar.I återkvalet blev det två matchvinster, men i bronsmatchen förlust mot belgiska Ongena. Maria alltså femma.Världscup Tammerfors

-52 kg

Sanna Askelöf, Sverige,- Joana Ramos, Portugal, koka

Askelöf – Angeles Diaz, Spanien, yuko

Askelöf – Anna Kharitonova, Ryssland, ippon

final:

Ludmilla Bogdanova, Ryssland, – Askelöf, ippon1. Bogdanova, Ryssland

2. Askelöf, Sverige

3. Monteiro, Portugal, och Singleton, Storbritannien

7. Carolina Johansson, Sverige-57 kg

1. Isabel Fernandez, Spanien,

2. Sophie Cox, Storbritannien

5. Maria Lindberg, Sverige

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer