Nyhet

Alexander Baffoun tog VM-brons på BJJ-VM

Alexander Baffoun kom 3a under helgen på Long Beach (California) i den tuffaste lilabältesklassen på VM i Brasiliansk -Jiujitsu – 88KG.

Alexander Baffoun (i bilden med blå gi på bronsplatsen) kämpade sig igenom totalt 5 tuffa matcher mot extremt bra motstånd. Klassen var så pass tuff att det fanns olika mästare från de största tävlingarna i världen (*EM, Pan Ams, Brasileiro, Abu Dhabi pro). Alexander har sen ett par år tillbaka ett VM brons i blåbältesklassen men hade inte fram till VM deltagit på några stora internationella tävlingar i år och förra året på grund av studier och andra prioriteringar.

Det härliga med det hela är att det skrevs på förhand mycket om Alexanders motståndare och vilka som skulle tänkas ta medalj, men under tävlingen slogs den ena medaljkandidaten ut efter den andra. Sverige hade inte många medaljörer i år trots att det var flera svenskar som tagit medaljer i många av de andra stora tävlingarna.

Vad gjorde så att Alexander kom så långt trots lite tävlingsvana under året? Jo ren och skär vilja, noga planerad taktik och levererade på små marginaler. Tyvärr blev Alexander bortdömd under semifinalen annars hade han kommit ännu längre. Alexander tränar på klubben Art of Roll i Malmö (Kirseberg) och tränas av Bröderna Rosberg.

Text av André Rosberg


  • EM= Öppet EM där alla länder i världen får ställa upp vilket gör tävlingen till en av de absolut svåraste att vinna.
  • Pan ams= Mini VM där de bästa i världen ställer upp.
  • Brasileiro = (Brasilianska mästerskapen) de bästa är som sagt från Brasilien vilket gör den här tävlingen extremt svår vunnen, de duktiga brassar som inte har råd att åka till VM har möjlighet att vara med denna tuffa tävlingen som är öppen för hela världen.
  • Abu Dhabi Pro (räknas som det andra VM, här får man fightas igenom kvaltävlingar för att slutligen vinna biljetten till den stora tävlingen, här vinner man dessutom stora prispengar)
Fighterpodden avsnitt 47: Den mentala coachen och kampsportslegendaren Po Lindvall

Kommentarer