Nyhet

Simon Bandarian återvänder till sina rötter efter 10 års frånvaro

Mellan 1999 och 2002 gick Simon Bandarian sammanlagt 14 matcher i shootfighting. Han mötte fighters som Thomas Hytten , Eirik Digre och Peter Nylund, topputövare i sin division på den tiden och Thomas Hytten blev sedmera proffs och blev en av pionjärerna inom MMA i Norge. Då fanns inga proffstävlingar i MMA i Skandinavien på den tiden. Plötsligt försvann Bandarian från kampsportsscenen ett tag, tills nyligen , då han dök upp på sin moderklubb Gladius MMA .

Det visade sig Bandarian flyttade till Australien för att studera . Han stannade där i 6 år men lämnade aldrig kampsporten. I Australien blev han förälskad i Thaiboxning . Ett annat intressant faktum är att han gjorde sin proffsdebut i MMA i Canberra , Australien på Brace of War 1 år 2009 . Matchen var intensiv och Bandarian vann kampen på en armbar i den första ronden.

Nyligen återvände Simon Bandarian till sin moderklubb Gladius MMA och började träna i deras pro grupp . Han hade funnit tillbaka till sina rötter. Nu gör han debut framför sin hemmapublik efter över ett decennium av frånvaro från kampsportsscenen i Sverige .

Bandarian går i fjädervikt -65,8 kg , den 26 april på The Zone FC 13 – Tough Luck.

Berätta om din kampsportsbakgrund !

– Jag har tränat kampsport sedan jag var 6 år gammal . Jag började i karate och Nord Shaolin Gung Fu . Sedan fortsatte jag med kickboxning , thaiboxning och grekisk-romersk brottning, då var jag 12-13 år. Allt det här var kul, men det hela blev seriöst när jag träffade Johnny Ghevrie och började träna kickboxning i tonåren . Det följdes sedan av ännu seriösare träning med August Wallén . Vid tidpunkten var MMA inte så stort och UFC hade just börjat sin kommande era . Vi följde Pancrase och gick matcher i Shootfighting varannan månad i Shooters tävlingar som bäddade för Skandinaviens kommande MMA-scenen . Jag tillbringade några år där och sedan blev kär i Muay Thai . Och under min tid på universitetet i Gold Coast Australien tränade jag med Roy Luxton och Arslan Magomedov i Five Rings Dojo och senare fightades jag som proffs i muay thai och MMA-matcher för den nu pensionerade tränare Michael Mead och hans Siam MMA team .

När började du träna MMA?

– 1998.

Hur förbereder du dig inför matchen?

– När jag återvände till Sverige efter mina år på universitetet i Australien återvände jag genast till min coach August Wallén och frågade om han kunde skriva mig i Gladius MMA Pro Team. Han gjorde det , och här är vi nu . Jag har haft turen att träna med de bästa i Skandinavien under samma tak på Gladius MMA i Göteborg, där några av de bästa i Europa i MMA idag har lärts upp och tränat. Mitt träningsläger inför denna kamp har haft sina upp-och nedgångar med en skadad axel och en massiv influensa . Men totalt sett har det varit bra att träna med August och med en mycket tekniskt avancerad grupp.

Vilka är dina styrkor ?

– Haha, det kommer du att få se ..

Vad vet du om din motståndare?

– Jag vet allt !

Vad är din game plan?

– Att ge honom den tuffaste kampen han någonsin har haft !

Hur ser du på matchen sluta?

– Mycket snabbt !

Varför tycker du om att tävla i MMA ?

– Efter alla dessa år , är jag fortfarande en fighter, även med ett bra jobb och bra utbildning , så återvänder jag till denna sport . Jag har insett att jag inte kan vara borta från det. Jag älskar det för mycket!

Vad går igenom din hjärna på tävlingsdagen?

– Eufori och lycka!

Vad går igenom din hjärna precis innan domaren säger ”fight”?

– Taktik , fokus och mental visualisering !

Hur mycket behöver du gå ner innan match ?

– Jag kan säga att jag nog är en av de största och tyngsta fjäderviktarna.

Har du någonsin varit rädd i en match?

– Alla fighters är rädda någon gång, vissa kan bara inte erkänna det, men det handlat i grund och botten om hur vi är mentalt förbereda och hanterar våra rädslor som avgör vår karaktär och styrka. Det kommer med erfarenhet och bra utövare vet det!

Vad är dina drömmar inom sporten?

– Att möta den tuffaste fightern i min vikt. Fulla ronder, man mot man! Ärofyllt!

Vad vill du åstadkomma?

– Om du menar mästerskapsplaner så mitt svar är , ingenting särskilt . Men om den tuffaste fighter som kunde utmana mig är mästare, då blir det så, då skulle jag möta honom . Men inte för bältet eller vinna, men för att möta den tuffaste!

Vem tycker du är den bästa fightern i världen?

– Mina favoriter är Jose Aldo , Ole Laursen , Jai Bradney , Buakaw , GSP och de flesta av de lättare viktklasserna av japanska Shooto-fighters.

Beskriv en vanlig träningsvecka.

– Arbeta heltid, tränar heltid, sova och drömma om fightas resten av tiden.

Har du familj och vänner att stödja dig?

– Min pappa är den som stödde mig och fick mig och mina bröder att börja i tidig ålder . Han var en kung fu toa fighter och gick matcher i Teheran på 1980-talet under smeknamnet Balooch. Han, liksom hans bröder och min farfar. Mina bröder är också pensionerade fighters. I min familj, är det en tradition!

Fight Card :

-83.9 Kg : August Wallen (7-1-0) Vs. TBA
-61.2 Kg : Sirwan Kakai (9-2-0) Vs. TBA
-65.8 Kg : Rafael Macedo da Silva (6-1-0) vs. Frantz Slioa (3-0-0)
-77.1 Kg Per Franklin (6-4-0) Vs. TBA
-77.1 Kg : Erik Carlsson (3-1-0) Vs. TBA
-77.1 Kg : Niclas Danielsson (3-1-0) Vs. TBA
-61.2 Kg: Binh Son Le (2-1-0) Vs. TBA
-65.8 Kg: Simon Bandarian (1-0-0) Vs. TBA
-88.1 Kg : Piedde Hedberg (debute) Vs. TBA

Biljetter: Biljettforum


Simon Bandarians proffsdebut:

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer