ArtikelNyhet

Superior Challenge 22: Foss får efterlängtad titelmatch mot Crosby

Norske Håkon ”Döden” Foss har väntat på den här möjligheten i över ett år och nu är han bokad för titelmatchen i weltervikt för tredje gången. Motståndaren som ersätter David Bielkheden blir engelsmannen Tom ”The Viking” Crosby och matchen går av stapeln på Superior Challenge 22 den 29 maj.

Håkon ”Döden” Foss (pro-MMA-record 9-8-0) är född i Norge men familjen flyttade till Falköping i Sverige där han växte upp och sedan flyttade de tillbaka till Norge där han är bosatt idag. Foss har länge tränat med några av Nordens absoluta MMA-elit som bl.a. UFC-fightern Jack Hermansson, Martin Hamlet och gala-aktuella Kenneth Bergh. Sedan proffsdebuten 2012 har han mött många bra fighters och av totalt nio vinster har endast två gått till domslut. Men vinsten som Foss är extra nöjd med är den över svenska Zebaztian Kadestam.

Foss var först tänkt att möta vår svenska MMA pionjär, David Bielkheden, på Superior Challenge 20 men eftersom Bielkheden skadade sig blev matchen framflyttad till Superior Challenge 21. Då fick David ställa in p.g.a. en akut knäoperation och matchen flyttades fram till denna gala, Superior Challenge 22. Men nyligen bestämde sig Bielkheden för att pensionera sig efter 20-år som professionell MMA-fighter och med imponerande 39 pro-MMA-matcher i bagaget. Det resulterade i att Foss blev stående utan motståndare för tredje gången och welterviktstiteln är numera vakant. Därför får Foss möjlighet att tävla om titeln mot en ersättare till Bielkheden som tog matchen på kort varsel.

Engelsmannen Tom ”The Viking” Crosby (pro-MMA-record 6-1-1) tog utmaningen direkt. Han har en sedan tidigare inplanerad match den 8e maj men valde att ställa in den och har nu ställt om sin träning för att anpassa den efter den nya motståndaren. Crosby började sin amatör-MMA-karriär ett år efter Foss första pro-MMA-match. Han har bakgrund inom boxning och BJJ men har tävlat frekvent i amatör-MMA (amatör-MMA-record 14-6-0) med flertalet titlar och har bl.a. tävlat i både EM och VM i IMMAF. Han är en avslutare med tunga nävar och endast en enda av hans sex vinster har gått till domslut. Engelsmannen har setts tidigare i Superior Challenge i UFC-veteranen Danny Mitchells ringhörna och med det kan man konstatera att Crosby är en rutinerad allround-fighter.

– Foss har länge varit intresserad av att utmana David Bielkheden om titeln. Vi pratade om det redan innan matchen offentliggjorde första gången. Det har varit många turer fram och tillbaka och Foss har tålmodigt väntat på sin chans. Han är en av de främsta Welterviktarna i Norden så det är naturligt att han ska bibehålla sin möjlighet att tävla om bältet även nu när titeln är vakant. Crosby som var i camp inför en annan match tackade direkt ja till möjligheten att gå om titeln. Han tränar med ett väldigt rutinerat team och är helt inställd på att ta hem titeln till England. Stilmässigt är det en väldigt underhållande matchning som jag inte tror kommer gå tiden ut, säger Babak Ashti, grundaren av Superior Challenge.

Superior Challenge kommer inom kort att offentliggöra en ny plan och ett nytt system för organisationens titlar. Galan sänds live på Viaplay, TV10 och FITE.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer