Nyhet

Australien vs Nya Zeeland i UFC 243

Den 5 oktober europeisk tid kommer UFC till Melbourne och Marvel Stadium. För de som kommer att vara på plats har det däremot hunnit att bli den 6:e. Sist en UFC-gala hölls på arenan var UFC 193 då Ronda Rousey förlorade mot Holly Holm. Holms återvänder nu till ”Down Under” för att möta Raquel Pennington. Deras match är däremot inte huvudmatchen utan det är istället titelmatchen mellan australiern Robert Whittaker och nyzeeländaren Israel Adesanya. Dessutom får vi se svenske Rostem Akman gå sin andra UFC-match!!!

Titelmatchen kommer att bli något utav ett derbymöte. Australiern Robert Whittaker, som dock är född på Nya Zeeland, är den regerande mästaren i mellanvikt och går in i matchen med resultatet 20-4. 2017 fick han den tillfälliga titeln efter en match mot Yoel Romero. Därefter tilldelades han den fullständiga titeln efter att den dåvarande mästaren gick i pension. Sedan dess har han aldrig gått en match för att försvara den. Enligt Unibet är oddsen till Whittakers fördel på 1.72, men det är jämt och oddsen för Israel Adesanyas vinst är 2.15.

Inför matchen är nyzeeländaren Israel Adesanya tillfällig mästare. 30-åringen som är född i Nigeria fick hoppa in för Whittaker i sista minuten när han skulle försvara titeln i en match mot Kelvin Gastelum. Det blev en gastkramande match inför publiken i Melbourne men domslutet var enhälligt och Adesanya vann med (48-46, 48-46, 48-46). Adesanya har fått smeknamnet ”the last stylebender” och är hittills obesegrad i både sin MMA-karriär (17-0) och UFC-karriär (6-0). Han har även tävlat professionellt i både boxning och kickboxning, vilket har gett honom en fightingstil där han är lika farlig i sina sparkar som slag. UFC-debuten kom i december 2017 och hans första match gick mot Rob Wilkinson under UFC 221. Då vann han på teknisk knockout i andra ronden och matchen blev kvällens höjdpunkt. Hans största möte, innan han tog interimtiteln, gick mot Anderson Silva i februari tidigare i år. Silva har varit ett känt ansikte inom UFC sedan 2006 och är en före detta mästare. Deras möte blev heller inte klart förrän i sista minuten, men Adesanya vann på ett enhälligt domslut redan efter tredje ronden.

De andra matcherna

För svensk del är matchen mellan australiensaren Jake Matthews och svenske fightern Rostam Akman intressant. Det blir Akmans andra UFC-match sedan han förlorade debuten i Stockholm mot Sergey Khandozhko. Utöver det kommer Al Iaquinta att möta Dan Hooker. Om Al vinner blir det hans första seger sedan matchen mot Kevin Lee i december förra året.

Matchkortet för UFC 243

Titelmatch i mellanvikt: Robert Whittaker (c) vs. Israel Adesanya (ic)
Lättvikt: Al Iaquinta vs. Dan Hooker
Tungvikt: Tai Tuivasa vs. Serghei Spivac
Weltervikt: Luke Jumeau vs. Dhiego Lima
Bantamvikt: Holly Holm vs. Raquel Pennington
Flugvikt: Nadia Kassem vs. Ji Yeon Kim
Tungvikt: Justin Tafa vs. Yorgan De Castro
Weltervikt: Jake Matthews vs. Rostam Akman
Weltervikt: Callan Potter vs. Maki Pitolo

Oavsett om det är Whittaker eller Adesanya som vinner kommer det att innebära nya utmaningar för båda fighters. Uriah Hall, som vann över Antonia Carlos Junior den 14 september under UFC on ESPN+ 16, har redan siktat in sig på att utmana Adesanya inom den närmaste framtiden, oavsett om han blir mästare eller inte.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer