ArtikelNyhet

Hennie Bosman – Sverigeaktuell superstjärna i knockdown-karate

Han är en av få icke-japaner som kan kalla sig Hachidan, åttonde gradens svartbälte. Nu är Hennie Bosman aktuell på svensk mark genom ett seminarium i Stockholm. Här får du veta mer om den unika sydafrikanen som är en legendar inom Kyokushin karate. Oss!

När den 1,97 centimeter långa och 120 kilo tunga mannen tornar upp sig, så är det svårt att tro att han en gång i tiden vände sig till karate för att kunna slå tillbaka mot mobbare. Hennie Bosman var nio år när hans mamma läste något om ”karate” i familjemagasinet Reader’s Digest. År 1965 infann han sig på sin första karatelektion i en av Kapstadens förorter.

Livs levande legend

I dag är Hennie Bosman en legend som fyllt 63 år. Över fem decennier och 40 resor till Japan senare är han en av de mest respekterade och dekorerade västerlänningarna inom karate. Han är inget mindre än 8 dan, chairman för Kyokushin-kan Afrika som innefattar 30 000 utövare och fördelar sin tid på 35 olika karateskolor. Han har otaliga mästerskapsmedaljer inom kata (form) och kumite (fight), år 2001 vann han världsmästerskapet som master.

Han var den första västerlänningen som fick äran att demonstrera på ett japanskt karatemästerskap, och första västerlänningen som bjöds in till Mugai-ryu för att ta del av japansk svärdskonst.

Den 27 augusti 2019 klev Hennie Bosman in på karateklubben MACS i Stockholm för ett seminarium, en unik möjlighet för medlemmarna att ta del av legendarens kompetens.

Känd från film

Även utanför dojon är Hennie Bosman stenhård. Han har varit högt uppsatt inom det sydafrikanska polisväsendet, han har utfört diplomatiska ärenden mellan Ryssland och Japan, bland fritidsintressena finns bilsport, golf (noll i handikapp), rugby, friidrott och boxning. Tack vare Hollywoods långa romans med karate har Hennie Bosman en lång meritförteckning som stuntman och skådis. Bland annat har han synts i Invictus, Zulu, Lost Boys, Scorpion King och Wake of Death. 

Kort om Kyokushin-kan Karate

Kyokushin-kan är en karatestil med fullkontakt, vars rötter återfinns inom Kyokushin-kai. Stilen är utbredd över hela världen och dess hjärta utgörs av japanen Kancho Hatsuo Royama. Träningen är stenhård och består till stor del av att härda kropp och psyke. Tävlingar sker utan hand- och benskydd, tunga slag och sparkar utdelas mot kroppen, sparkar mot huvudet tillåts men inte slag mot ansiktet.

Efter karatefebern under 80-talet fortsätter karatens dragningskraft vara stark även 2019. Du som vill testa fullkontaktskarate kan stiga in på MACS i centrala Stockholm. Träningen sker under ledning av Shihan Brandon Denito, som i år firar 50 års erfarenhet av sporten och så sent som 2018 deltog i VM.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer