Jesse Enkamp Nyhet

Tre steg till att bli en kampsportsmästare (utan att bryta några ben)

Kampsport är en av världens äldsta träningsformer och har funnits lika länge som mänskligheten själv. Här ska vi titta närmare på tre olika sätt att kasta sig in i kampsportsvärlden utan att behöva riskera liv och hälsa.

1. Titta på TV eller livestreaming

Via streamingtjänster och t.ex. YouTube kan man ta del av allt ifrån det omåttligt populära UFC till dokumentärer om japansk esoterisk svärdskonst. Detta ger inte bara en inblick i vilka kampkonster som finns, utan bjuder även på stor insikt i de olika teknikernas fördelar och nackdelar. Tack vare internationella och breda tillgången på livestreaming så kan man som tittare vara säker på att få en unikt bred tillgång till spännande program.

2. Spela kampsportsspel

Arkadspelet Heavyweight Champ från 1976 anses generellt sett vara det allra första fightingspelet. Jämfört med modern standard så är det en smärre katastrof. Ett bättre exempel på tilltalande klassiska fightingspel är Tekken 3 till Playstation (1997), Street Fighter II (1991) till Super Nintendo (1991) och det på den tiden kontroversiella arkadspelet Mortal Kombat (1992). Numera har onlinebaserade spel i stor utsträckning tagit över, och vill du ta del av det samtida utbudet så ta chansen och upplev fighter slots. Dessa bjuder på lika stora delar spänning som vinstutdelning.

3. Sportsbetting och vadslagning

UFC betting har ökat i popularitet under de senaste åren. Inte minst då Sverige i skrivande stund håller på att avreglera sitt spelmonopol. Många har kommit att uppskatta vadslagning på sport då det ger en känsla av väldigt nära deltagande. Då blandad kampsport nästan helt tagit över marknaden så finns stora möjligheter att ta del av unika kombinationer av spännande kamptekniker. Oavsett om man gillar Indiska Super Fight League, Fight Nights Global, ONE Championship eller Bellator MMA bjuder många av bettingsajter på smidig livestreaming som gör att man hamnar i händelsernas centrum.

Om du trots allt vill göra det på riktigt:

Sverige har en lång tradition av kampsport med relativt många utövare och ett ännu större intresse. Vi har sedan urminnes tider varit en brottningsnation och landets boxningskultur sträcker sig ända tillbaka till början av 1900-talet.

Till följd av kungfu- och ninjavågen under 70- och 80-talet har begreppet i viss utsträckning kommit att bli synonymt med asiatisk kampkonst, men nutida företeelser, såsom MMA och Glory, har förändrat detta för alltid. Numera har man förutom de mer ”vanliga” stilarna även att välja på isländska glima-brottning, israeliska självförsvaret krav maga, de brasilianska kampsporterna brasialn jiujitsu och capoeira samt mycket mer. Kort och gott – det finns något för dig oavsett smak! Via Budo och Kampsportsförbundet hittar du en hel massa klubbar. Lycka till!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer