Artikel

Ledarskapsmetodik: Chef vs Coach del 3

”Är det coachens uppgift att göra fightern till en lydig marionett eller till en kompetent och skicklig fighter som kan tänka själv?”. Det var en fråga som ställdes i den första artikeln med titeln Chef vs Coach, något som sedan vidareutvecklade i Chef vs Coach del 2. Nu är det dags att ta det resonemanget ett steg till i del 3 av artikelserien. Häng med!

Coaching handlar mer om att hjälpa fighters att själva tänka och komma underfund med vad som fungerar och vad de behöver rätta till, men även berömma när det fungerar som bäst. Under en träning kan instruktören gå över till att coacha och då kan det låta så här när en fighter tränar en rak höger:

– Ok, det ser i grunden bra ut, vad skulle du kunna göra för att få lite mer tryck i tillslaget?

– Mmmm, vrida in höften lite mer…

– Ok, testa… hur kändes det?

– Jag fick mycket mer tryck nu…

– Eller hur, vad kan du mer göra för att få till ännu mer kraft?

– Hmm, jo jag kan vrida in kroppen lite mer…

– Bra, där satt den! När du både får med höften och vrider in överkroppen lite mer ökar du kraften en hel del, med hur många procent skulle du tro?

– Ja, minst 30 – 40 procent känns det som…

Fungerar det att coacha andra än elitutövare då? Jo, ett exempel från en av deltagarna på Haninge Coach Academy’s kurs ”Ledarskap och Coaching, From Good to Great” (en förlaga till programmet Coach2Lead Idrott) beskriver ganska bra vad som kan bli effekten av att ställa coachingfrågor: ”Jag har testat att ställa mer frågor och det har verkligen fungerat. När jag visat en teknik frågade jag gruppen (som bara tränat någon månad), vad såg ni i tekniken jag visade som är viktigt att tänka på när ni tränar den?” Eleverna hade förstått tidigare instruktioner och såg därför och kunde svara på coachens fråga. Det han var mest nöjd med var ändå den feedback han fick av flera i gruppen efter passet: ”Det här var det roligaste passet vi varit på…”. ”Tack för en jättebra träning…”.

Det viktiga med detta sätt att jobba är att få eleverna att tänka själva och snabbare verkligen förstå vad tekniken går ut på. I början handlar det mer om att de repeterar tidigare instruktioner de fått för att visa att de förstått dessa och påminna sig om vad de behöver vara medvetna om när de tränar in tekniken. Senare handlar det mer om att komma till egna insikter om vad de behöver förbättra. Detta skapar både en effektivare inlärning och fighters som senare kan tänka själva och ta snabba beslut. Framför allt snabba intuitiva beslut mitt under match.

Hur stor betydelse tror du det har för deras utveckling och möjlighet att nå eliten?

Som avslutning på denna artikel några rader om Cus D’amato, en av världens absolut mest meriterade fighting och boxningscoacher som förstärker värdet av att agera mer med ett coachande förhållningssätt, både inom näringslivet och idrotten. Cus beskriver på ett tankeväckande sätt vad coachens uppgift är: ”Jag har inte vunnit när min adept har blivit världsmästare! Jag har vunnit när min adept har segrat oberoende av mig… Jag har vunnit när min adept inte behöver mig längre”. Frågan är då vad som behövs för att det skall uppnås… kan det handla om att coacha adepterna att tänka själva…?

Gay Talese, författare och journalist, berättar att Cus menar att coaching inte bara handlar om att vinna, det handlar om att lära sig för livet. Det var den kvalitén Gay uppskattade mest hos Cus. Cus själv menar att ”det mentala och känslorna är 75% av boxningen”. Det handlar om att göra eld utav rädsla… att kunna hantera press och stress på ett sätt så du får ut din potential. Den professionella coachen behöver därför veta hur han skall kunna hjälpa fighters med att hantera det mentala och känslorna; rädslan, pressen, stressen eller prestationsångesten. Eller som Cus uttrycker det, jag är inte en skapare, utan en upptäckare och ”avtäckare”. Det handlar om att hjälpa fighters att nå sin potential, att verkligen få ut hela sin inneboende kraft, teknik och snabbhet. Något Cus har lyckats med bättre än dom flesta coacher och Jim Jacobs, boxningshistoriker, menar att Cus styrkor var att han var passionerad samtidigt som han var förstående och otroligt tolerant.

Frågan är hur du kan använda din passion och samtidigt vara förstående och tolerant på ett sätt så du hjälper dina fighter att nå hela sin potential?

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer