Artikel

Rostem Akman inför MMA-EM: ”Bra att jag förlorade”

Han blev knockad under VM i juli, men tack vare detta är han blivit bättre än någonsin. Lär känna Rostem Akman, som nu siktar på en guldklädd revansch under European Open i Prag.

Senaste stora spektaklet var alltså VM i Las Vegas, där Rostem Akman kom hem med ett brons efter att ha knockats av Byron Chivers från Nya Zeeland. Efter en intensiv och jämn slagväxling i första ronden träffades Rostem. Han åkte ner i backen, sittandes på rumpa försökte han greppa benen, men Chivers hängde över och slog. Domaren bröt, själv säger Rostem att han var vaken och upplevde inga träffar.

– Ärligt talat, det var bra att jag förlorade, hellre nu än om ett år eller två. Det lärde mig mycket inför vad som komma skall. Jag hade dålig struktur och backade med hakan i luften – att jag åkte ner var en tabbe! Jag kan bli ganska nonchalant, och tror jag är oövervinnerlig, säger han.

rostem-3Under European Open i Prag lovar han den bästa versionen hittills av Rostem Akman: snabb, stark och explosiv med knockoutgaranti.

– Jag blir lätt för kaxig mentalt när jag vinner många matcher i rad, jag behöver en förlust för att komma ner på jorden och inte glömma att respektera sina motståndare och inte se förbi någon.

rostem-2

Till vardags jobbar han på socialtjänsten i Skarpnäck, strax söder om Stockholm. Där hjälper han missbrukare och livsstilskriminella som vill ha ett normalt liv igen. Övrig vaken tid tillbringas på Fightzone Stockholm.

– Jag har alltid varit intresserad av kampsport men fick inte börja för mina föräldrar, istället blev det fotboll. Jag minns att min bror visade klipp på Wanderlei Silva och jag tänkte ”coolt, brutalt, jag vill testa!”. Idag tycker jag att MMA är bland det mest ärliga som finns. Två män går upp, bästa mannen vinner. Idag kan du maska undan det mesta i samhället, men i buren kommer du inte undan. Det är en reality check som gör dig ödmjuk med fötterna på jorden, säger han.

rostem

SEX SNABBA SVINGAR

Vilka fighters är värda att titta på?

– Fedor Emelianenko och Khabib Nurmagomedov. De fajtas fett hårt och har underhållande matcher från början till slut. Det är fullt ös och de slutar aldrig jobba.

Beskriv din stil!

– Väldigt aktiv. Jag går framåt konstant, är inte rädd för att slå, väldigt stark i klinch, slår bra från topp och har bra submission game.

Hur många tatueringar har du?

– Två. Jag bryr mig inte om dem längre, de var viktigare när jag var ung.

Vem i hela världen vill du möta?

– Robbie Lawler. Han är champ i -77 kilo där jag vill tävla. Det skulle bli en väldigt bra match om jag fått förbereda mig genom att träna hårt och käka nyttigt. Jag hade kunnat plocka ner Lawler genom klinch och slå honom från topp, fastän han är svår att avsluta.

Vilket är ditt paradnummer?

– Haha, tevespel skulle jag säga. Fifa, Call of Duty och olika bilspel, som Gran Turismo.

Vilken är din svaghet samt styrka?

– Jag kan vara lite nonchalant. Jag behöver ha mer respekt, upp med händerna och ner med hakan. Min styrka är den mentala: jag blir inte rädd, jag är varken rädd för att fightas eller förlora. Jag vet hur jag ska anpassa mig och förhålla mig till motståndaren.

Foto: Wahab Akman

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer