Nyhet

Rickson Gracie startar nytt förbund

Rickson Gracie lanserar sitt senaste projekt, ett nytt Jiu-Jitsu förbund. Det nya förbundet kommer konkurrera med de två befintliga och större BJJ förbunden The IBJJF som leds av Carlos Gracie Jr samt UAEJJ som organiserar World Pro.

Enligt uppgift skall Ricksons nya förbund vara öppet för alla: IBJJF-, NAGA- och ADCC-tävlanden och så vidare. Förbundets hemsida planeras att lanseras om några dagar, närmare bestämt den 20 juli.

I intervjuer har Rickson berättat att han inte gillar de nuvarande BJJ-reglerna, som gjort att många tävlanden försöker vinna tid, spela om poäng och fördelar. Han menar också att de ”moderna” sportspecifika teknikerna inte är tillämpliga i verkliga fighting situationer.

Med det nya förbundet kan man med andra ord förvänta sig ett regelverk som gynnar mer offensiv och mindre strategisk Jiu-Jitsu. Eventuellt något liknande hans tidigare satsning ”Budo Challenge” där deltagarna fick extra poäng för submission försök och minuspoäng för att dra guard.

Det är inte första gången Rickson Gracie försöker förändra den nuvarande strukturen kring Jiu-Jitsun som är uppdelad mellan idrotten (IBJJF och UAEJJ), självförsvar och Jiu-Jitsu för MMA-förespråkare.

År 2005 lanserade Rickson ”The Rickson Gracie Budo Challenge”. Rickson säger att The Budo Challenge var en viktig milstolpe i hans liv. Ambitionen var att locka en mycket större publik till gi-tävlingar The Budo Challenge utformades för att attrahera fler fans. Rickson ville dessutom locka fram det han anser vara sportens innersta natur. Genom att uppmuntra de tävlande (och därmed också alla utövare) till submissions istället för att söka vägar att vinna på inom reglerna skulle Jiu-Jitsun hitta tillbaka till vad den var från början.The Budo Challenge liknade Metamoris då den också filmades inför publik. Tävlingen bestod av sex viktklasser med världens bästa BJJ utövare. Tyvärr blev det bara en upplaga av tävlingen.

Rickson har också startat förbund i Japan. Tillsammans med sin elev Taka Watanabe grundade han sitt egna förbund i Japan, the Jiu-Jitsu Federation of Japan (JJFJ) 2008. Förbundet arrangerar årligen Rickson Cup i Japan och kör i princip på samma regler som IBJJF. Kända namn som Kron Gracie, Andre Galvão, Eduardo Telles och Braulio Estima har deltagit på tävlingen.

Taka Watanabe berättar om politik inom BJJn i Japan och hur han och Rickson startade förbundet:

”Vi startade i mars 2008. Historien bakom förbundet är att jag 1997 öppnade den första officiella Jiu-Jitsu skolan i Japan. Samma år startade jag Brazilian Jiu-Jitsu Federation of Japan, BJJFJ.
År 1999 fick jag problem med Carlos Gracie Jr (Carlinho). Det hade inget att göra med förbundet men det hade med skolan att göra då jag öppnade den som ansluten till hans skola. Vi fick problem sinsemellan men jag vill inte gå in på detaljer.
Jag ville då gå ur förbundet. Carlinho kände en annan person i Japan, Yuki Nakai, och det var den enda personen Carlinho kände förutom mig. Förbundet var mitt. Det var upp till mig att ge upp namnet. Han kunde starta ett eget men jag hade redan förbundet.
Jag hade bra relation med Nakai. Nakai kom till mig och frågade vad vi skulle göra med förbundet. Jag sade åt honom att använda namnet och loggan som jag skapat. Allt, databasen, etcetera fick han av mig. Det var år 1999. Han blev president i förbundet och allt gick bra tills förra året. Då gjorde de förändringar som inte var bra, det var inget bra arbete.
Jag funderade då på att starta ett nytt förbund. Jag frågade Rickson om vad han tyckte om det och han stöttade mig.”

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer