Nyhet

Exklusiv intervju med Usama Aziz: ”De har vad jag tycker är viktigast i denna sport. Hjärta!”

Fightermag.se har en exklusiv intervju med förbundskaptenen för amatör MMA-landslaget Usama Aziz som i helgen avslutade det första av flera landslagsläger inför sommaren VM i Las Vegas.

Berätta om hur du blev tillfrågad att bli förbundskapten för det svenska MMA-landslaget?

– Jag taggades i ett inlägg på FB. Tänkte inte mycket på det först. Men började se att det skulle vara kul att jobba med yngre killar och tjejer som vill förverkliga sina drömmar. Kändes också som det kom i rätt tillfälle när jag bestämt mig för att sluta tävla aktivt i MMA.

Var det ett svårt beslut att ta?

– Efter att träffat George och gått igenom rollen som förbundskapten var det ett enkelt val.

Hade du några speciella krav eller önskemål från din sida för att åta dig uppgiften?

– Vill inte kalla det krav. Men jag ville veta att det var en riktig satsning och att jag kunde få göra det på mitt sätt.

Har du erfarenhet från att leda andra i andra sammanhang?

– Nej, detta är en ny uppgift. Innan har det alltid handlat om mig och mina prestationer. Nu får jag stå på andra sidan och ge andra utifrån mina erfarenheter.

Hur beskriver du din ledarskapsstil?

– Ledarskapsstil låter så hårt. Jag ska ansvara för att sätta ihop och bygga ett starkt landslag. Men visst ska jag leda gruppen. Kommer göra det utifrån mina erfarenheter, killarnas/tjejernas åsikter och kompetens utifrån. Men det stora jobbet kommer respektive tränare få ansvara för.

Vad är din primära uppgift anser du?

– Ta hem medaljer på mästerskap.

Nu genomför nu det första MMA-träningslägret med landslaget inför VM. Det finns ingen info ute alls om det. Försöker ni mörka och flyga under radarn?

– Mitt jobb är att samla de som jag vill ha med på lägret. Tillsammans med Martin Jansson lägger vi en massa jobb på att arrangera dessa läger. Om det finns ett behov att andra utomstående ska veta om det så får den diskussionen tas upp. Idag känns det som att man inte kan mörka något då folk är duktiga på att dela sina händelser på sociala medier.

Hur har det varit att träffa atleterna?

– Helt fantastiskt. Dom är här för att visa sig. Alla ger allt. Nu får jag en helt annan bild av dem än när jag såg dem på AMMA SM.

Hur har träningen sett ut?

– Det är långa dagar. Jag vill ta vara på tiden vi är samlade. Vi kör fyra tillfällen per dag. Försöker få in yoga, fys, teknik och sparring situationer varje dag. Vi är igång från 07-20.

Vad är målet med att träffas på det här viset?

– När jag kom på AMMA SM så hade jag ingen aning om vilka dem var. Jag vill ge alla bra förutsättningar till att kvala till VM. Då måste jag lära känna dem. Jag har jobbat på att komma ihåg allas namn. Vilket jag har svårt för. Men nu börjar det sitta. Har också valt att bo här ute för att inte tappa fokus och för att vara dem nära.

Finns det fler utövare utöver de som kommer åka på VM som har varit med och tränat med er? Kanske en grupp med talangfulla fighters precis under den yppersta eliten som agerar sparringpartners.

– Inga utomstående har dykt upp. Men jag har tagit med folk som mailat mig och visat deras intresse. Och de har fått bekosta lägret själva.

VM är i sommar. Sätter du mer press på dig själv som nybliven Förbundskapten än vad deltagarna sätter press på sig själva tror du?

– Absolut inte. För mig handlar det inte om att hålla mig kvar. Jag vill bara vara kvar så länge jag tillför något.

Du har deltagit i flera stora mästerskap, bland annat i OS. Där är det fyra år mellan mästerskapen och man har tid att lägga upp en långsiktig planering, att vara bäst just den dagen. Men nu är det annorlunda. De aktiva har knappt haft 6 månader på sig inför sitt första VM. Vad resulterar den relativt korta uppladdningsfasen för utövarna?

– Till att ta sig till ett OS så har man en massa delmål som VM, EM, SM och andra internationella tävlingar. Under dessa år hinner man med ett flertal formtoppar. Formtoppen till själva OS är inte mer än 4-6mån så vi har perfekta förutsättningar. Nu hänger det på att det finns pengar så att vi kan ha fler träningsläger och eventuellt klämma in en landskamp.

Hur många träffar kommer ni att ha innan VM?

– Fyra träningsläger till och en landskamp är planen. Men vi har inte fått svar än ang budgeten.

Vad tror du om Sveriges chanser på VM? Har du hunnit reflektera över det?

– Tror på ett par medaljer. Men jag vet inte hur andra länder prioriterar. Därför är det viktigt att vi får till en landskamp för att få någon formcheck.

Kommer satsningen vara resultatorienterad eller prestationsorienterad?

– För min del är den resultatorienterad men för utövarna är den såklart prestationsorienterad.

Du har träffat atleterna några dagar nu och har skaffat en överblick över deras nivå, kvalitéer, men även fel och brister. Vad anser du är gruppens styrkor och vad måste gruppen bli bättre på till nästa gång ni ses?

– Vi är 30 personer på detta läger. Alla besitter sina kunskaper. Jag jobbar med att de ska förstå logiska principer. Utifrån det kommer de utveckla sin egen stil. Men de har det jag tycker är viktigast i denna sport. Hjärta!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer