Nyhet

Exklusiv intervju med Amir Albazi

Amir Albazi gör en satsning på MMA och har tagit pick och pack flyttat till London för att komma utanför sin comfort-zone och få nya upplevelser och intryck.

Fightermag.se fick en chans att intervjua Albazi och hans framtidsplaner.

Berätta om varför du befinner dig i London och tränar?

– Jag valde att flytta till London eftersom jag ville utvecklas utbildnings- och träningsmässigt men också utmana mig själv genom att lämna min komfortabla zon hemma i Sverige och vidga mina vyer.

Hur kom det sig att du valde åka dit?

– Eftersom jag har växt upp med sport mesta dels utav mitt liv så har intresset alltid varit att förstå sport från ett vetenskapligt perspektiv därför var det enkelt att välja London som destination eftersom det är väldigt framgångsrika inom sportvetenskap. En annan faktor som underlättade mitt val var min familj som har bott här sen några år tillbaka.

Vad är målet med resan?

– Jag skulle säga att största målet med denna resa är att utvecklas som person genom min träning, utbildning, integrering i ett nytt system men också att förstå saker och ting från olika perspektiv med tanke på att London är ett multikulturellt centrum. Ett utav det viktigaste målen är att ta min kandidatexamen och fortsätta med en Master inom sport vetenskap i kombination med min träning för att kunna hjälpa och inspirera andra utövare både praktiskt och teoretiskt.

Hur länge tänker du stanna kvar?

– Ser vi tidsmässigt på hur länge jag stannar så blir det fyra år med tanke på att min kandidatutbildning, dock skulle jag ej vilja sätta någon tid på hur länge jag blir kvar eftersom möjligheterna i London är enorma och förutom min utbildning så satsar jag på sporten vilket gör att det öppnar flera dörrar. Kämpar man här borta så finns det stora möjligheter till att dörrar öppnas för att man ska lyckas med det man drömmer om.

Hur är träningen?

– Med tanke på att klubben har den finansiella styrkan så lockar den självklart till sig toppens elittränare som gör att fokusen läggs mer på individen kontra hel klasspass. Klubben har en hel drös med olika tränare som fokuserar på detaljer för att maximera utvecklingen och förbättra fighterns svagheter och det är allt ifrån brottning, boxning, jiu jitsu, fitness etc.

Träningsstilen och mentaliteten passar mig väldigt bra med tanke på grunden, erfarenheten och professionalismen jag etablerat genom åren tack vare familjen i Fightzone Sthlm. Jag tror mycket på att jag behövde ta detta steg för att gå vidare i karriären om jag ska nå mina drömmar. Låt mig även tillägga att träningarna är väldigt tuffa.

Vilka tränar du med?

– Jag kan säga att jag är otroligt glad att jag hamnat på denna klubb. Känner mig väldigt lyckligt lottad med tanke på att det finns jätte många väletablerade fighters som är riktigt duktiga inom olika stilar vilket gynnar min utveckling både på och utanför mattan. I klubben finns det up-coming och ett par väletablerade fighters som redan fightas i UFC och Bellator (John Hathaway, Michael Page, Claudio Henrique, Marcin Held, Karlos Vemola etc.)

Hur skiljer sig träningen från här hemma?

– Skillnaden är som jag nämnde tidigare så är det att man får jobba med specifika MMA tränare för att förbättra sig inom ett svagare område där det har sin specialkunskap. Det gör att man som fighter maximerar träningsmomenten till att förbättra svagare områden men även också sina starka egenskaper. Lägg även till att man sparras mot väletablerade fighters och det kan man inte köpa i någon klubb. Förutom det praktiska så får man även kunskap kring den mentala och professionella biten som är guld värd för en fighter i min ålder.

Du har 4-0 som proffs. Berätta om dina inledande matcher!

– Jag började i tidig ålder fightas i MMA, jag var runt 15 års ålder och gjorde väldigt bra ifrån mig. Min första turnering var i Portugal där jag fick gå mina första två matcher på en och samma dag. Första matchen mötte jag Kylish Pavlo (Ukrania) som jag vann på submission efter 59 sekunder därefter så mötte jag hemmasonen som var en kickboxare, Andre Batista (Portugal), som jag lyckades få ner och vinna på en TKO minut 3:35. Därmed blev jag 2009 världsmästare i den organisationen World Ultimate Full Contact (WUFC). Året därpå 2010 åkte jag dit och försvara mitt bälte på en KO minut 3:00 mot Bagandov Murada (Ryssland). Den senaste matchen jag gick var mot Ally Mccrae (Skottland) i Scottish Fight Challenge där jag besegrade honom med en submission (Rear-Naked Choke) i andra ronden.

Du har haft en längre paus i MMA, varför?

– Jag valde att lägga mer fokus på Submission Wrestling (SW) och Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ) för att se hur långt jag kunde gå men även för att finslipa och bemästra den tekniken innan jag gick över till MMA på fulltid. Jag visste att när jag väl ger mig in på MMA heltid kommer jag ej ha möjligheten eller tid att tävla inom dom stora tävlingarna SW och BJJ. I min förra moderklubb Fightzone Sthlm så hade jag även världsmästerskapstränare just inom BJJ-kategorin som tack vare deras kunskap, energi, ledarskap och vilja att jag ska lyckas vilket jag är tacksam för, så är jag där jag är idag med min fighting-stil och mina vinster.

Hur kommer det sig att du nu vill satsa?

– När jag flyttade till London så trodde jag ju självklart att allting skulle vara som hemma i Sverige med träningsmotivationen, rutiner etc., men jag hade tyvärr fel. För redan efter första månaden så hamnade jag i en svacka mentalt som fysiskt med tanke på att det var ej som hemma i Sverige. Tryggheten som jag hade skapat hemma i förorten Bredäng och med familjen Fightzone. Jag kände mig vilsen, ledsen och stressad eftersom studierna satte en press på mig i kombination med mitt samvete som hela tiden påminde mig om mina tidigare prestationer inom sporten och för stunden så presterade jag inte på alla planer som jag brukade. Träningen gick inte som jag ville att den skulle etc. men den upplevelsen är ju en del utav den personliga utvecklingen, vilket var tufft att uppleva de första 6 månaderna. Jag har nu kommit på fötterna och stabiliserat mig vilket har gjort att jag klarade av första terminen galant och så har jag även skapat en bra rutin och hittat mig en klubb som passar mig perfekt. Det har gjort att jag ställt in fokusen på att komma tillbaka till sporten med nya mål och hungrigare än någonsin. Jag har under denna tid också samtalat en del med en nära vän, som delar samma bakgrund som mig med att flytta runt, studera, träna etc. i olika länder. Det har varit väldigt underlättande att få saker och ting förklarade för en, så man kan behålla lugnet när man går igenom en fas som jag gör. Jag tycker det är viktigt att man som människa ska hitta liksinade personer i sin omgivning med erfarenhet och kunskap som man kan bolla sina tankar med för att maximera sina möjligheter för att lyckas.

Var ser du dig själv om några år?

– Jag ser mig själv på den absoluta toppen inom både sporten och vetenskapen. Ett namn värt att minnas.

Vilka förebilder har du?

– Ska jag vara ärlig så har jag inga sportsliga förebilder. Min största motivation till livet är min moder som alltid jobbat hårt oavsett motgång eller framgång. Den dagen någon slår min mammas prestationer så byter jag förebildm vilket aldrig kommer att hända.

Vad tycker du om motståndet i din viktklass?

– Jag tycker att det är bra motstånd och intressanta stilar men det är ingenting jag inte kan hantera.

Var placerar du dig själv?

– I dagsläget i toppen, om några år fortfarande i toppen. Nämen, skämt åsido. Mina meriter placerar mig i toppen och i dagsläget från mitt perspektiv så är jag ”back in the game” från en lång paus och den absoluta toppen som jag nämnde tidigare är bara runt hörnet. Håll utkik!

Vad kan vi förvänta oss av dig i dina kommande matcher?

– Det enklaste svaret till denna fråga är väl att jag vill, måste och ska vinna matcherna. Sen hur, när, var, och vem det får vi se när det närmar sig för kommande fighter. En sak kan jag garantera och det är att jag kommer vara hungrig efter vinst.

Vilka galor/ organisationer är aktuella för dig?

– Jag kan ej yttra mig för tillfället om vilka galor jag kommer medverka i med tanke på att 3 motståndare har redan dragit sig ur för en kommande gala i London som jag ska medverka i vilket har gjort att min huvudtränare har tagit beslut att vi avvaktar med att uttala oss tills allting är fastställt. Dock kan jag säga att år 2014 kommer bli ett väldigt intressant år för mig eftersom jag nu har folk omkring mig som hjälper mig med alltifrån det administrativa till att rulla på mattan.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer