Nyhet

Öppet brev från Matti Mäkelä till SMMAF

Matti Mäkelä blev avstängd från tävling i 3 månader för incidenten på Superior Challenge. Nu skriver han ett öppet brev till SMMAF samt till berörd MMA-media.

Hej, detta är ett öppet brev till SMMAF gällande min avstängning samt hanteringen av ärendet.

Jag har valt att skriva ett öppet brev till er på SMMAF för att jag tycker att det är viktigt att alla hör min röst. Jag vill härmed överklaga beslutet som togs den 3 december 2013 om att stänga av mig i 3 månader. Självklart inser jag att mitt agerande inte var bra men i stundens hetta så erkänner jag att jag överreagerade. Jag ber om ursäkt till hela MMA Sverige för mitt osportsliga beteende men jag har inget agg mot min motståndare och jag menade ingenting med det jag gjorde. Det var en ren reflex som kom fram med allt adrenalin i kroppen direkt efter matchen och all frustration som man inbland kan känna när man vill prestera. Dessutom bad jag om ursäkt till Matteo direkt efter matchen och vi har inget ont blod mellan oss. Det är bra att SMMAF agerar på osportsligt agerande när det i andra större sporter som is hockey och fotboll är vardags mat. Det är bra att SMMAF föregår med gott exempel men då måste förbundet vara konsekvent. Jag tycker att 3 månaders avstängning är väldigt mycket högre straff relaterat till andra straff som SMMAF har utdömt tidigare. Om man jämför mitt misstag med andras så tycker jag att jag har blivit orättvist behandlad. Misstaget som jag gjorde har även skett tidigare men personen i fråga stängdes aldrig av och jag undrar varför? Vad är skillnaden mellan mitt fall och fightern från Gladius MMA som agerande på exakt samma sätt på Cage Challenge där han aggressivt gestikulerande och skrek fula ord som bl.a H**a till motståndaren och domaren som sågs av alla i arenan och alla som tittade på TV. Han fick inget straff alls. August Wallén och Jesper Gunnarson gjorde uttalande och då plötsligt var det ok? Varken jag, min klubb, min coach eller min manager fick möjligheten att göra ett uttalande som fightern i Cage Challenge fick. Jag får istället reda på det via Facebook att beslutet var taget. Det känns väldigt konstigt att förbundet väljer att straffa vissa men inte andra för samma brott. Vad beror detta på? Varför särbehandlas jag?

Jag känner mig också otroligt kränkt av att förbundet har använt beslutet om min avstängning som ett PR jippo. Hela dagen har varit som en dålig dröm. MMA sidor har kontaktat mig och jag har inte vetat vad jag ska säga. Beslutet togs under ett styrelsemöte den 3 december 2013 som endast berörde frågan om min avstängning. Sex personer närvarade men ingen har fått i uppdrag att meddela mig om att jag blivit avstängd eller att jag ens är misstänkt för brottet. Istället blåssas det upp på MMA sidor. 4 december 2013 klockan 16.00 offentliggörs det på SMMAF sida under nyheter och exakt samtidigt kommer Kimuras intervjun med George Sallfeldt upp. Eftersom beslutet togs dagen innan så har SMMAF haft gott om tid på sig att meddela mig om brottet som är så grovt att jag har blivit avstängd i 3 månader, men istället väljer man att göra pressutskick och intervju för allmänheten. Förutom intervjun har SMMAF tagit sig tiden att göra ett pressmeddelande om nyheten till olika MMA sidor som har skrivit om händelsen vid olika tidpunkt. Först ut den 4 december 2013 är Marko Gyllenland som skriver om det på Fightermag Kl 11:52 sen Kimura 12:32 sen Fightplay 12:48 och sen MMA Nytt Kl 13:08. Förbundet har agerat väldigt anmärkninsgvärt i hanteringen av detta ärende som kan påverkar min karriär väldigt mycket. Den fightern från Gladius som jag nämnde tidigare och hans klubb blev informerade om att han var under utredning för sitt agerande men jag fick aldrig samma chans. Någon från förbundet borde informerat mig om att jag är avstängd istället för att jag ska få reda på det via MMA sidor. Jag blev jätte ledsen och behöver en förklaring. Det var inte ok att hänga ut mig på det sättet som ni gjorde utan att informera mig om situationen. Jag erkänner att mitt agerande inte var korrekt och om jag fick välja så skulle jag ha det ogjort men jag gjorde fel i stundens hetta. Sen att förbundet anser att detta är värre än andra exakt likadana fall och väljer att låta andra gå medans ni ger mig ett väldigt hårt straff tycker skapar ett stort frågetecken. Slutligen är jag väldigt ledsen över hur nonchalant förbundet har hanterat ärendet och mig. Jag gjorde fel och jag står för mina misstag och jag hoppas verkligen att ni svarar på mitt mail. Tack på förhand.

Hälsningar // Matti Mäkelä

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer