Nyhet

Recension: Fighter Öronskydd

De beryktade blomkålsöronen är fruktade av vissa och eftertraktade av andra inom kampsport. Fighters öronskydd är ett prisvärt alternativ för att skydda dina sårbara öron, men läs vår recension innan du slår till!

Pris: 295 kr på www.budo-fitness.cc

När mina öron började skifta mellan marinblått och stoppljusrött efter ett hårt träningspass förra veckan så bestämde jag mig. Det var dags att skaffa sig ett par öronskydd. Till er som gillar blomkålsöron, kör hårt, men journalistbranschen är både fördomsfull och utseendefixerad. Skulle jag riskera min framtida karriär för ett par fräna uppsvullna öron? Skulle inte tro det.

Därmed gick jag och hämtade ut ett öronskydd av märket ”Fighter” före nästa träningstillfälle. I hallen svalde jag stoltheten och spände fast dem på huvudet. Öronskyddet är i one-size och består av två plastkåpor täckta med mjukt, svart tyg. Det spänns fast med tre separata kardborreband. Ett kardborreband sitter under hakan, ett fram på huvudet och ett i nacken eller på bakhuvudet. Mycket kan sägas om det här skyddet, men det gjorde mig i alla fall inte snyggare.

Striking
Första passet jag tränade utrustad med öronskydd var fokuserat på stående sparring. Förut har jag oroat mig en del för att få smällar på öronen, och jag kände att skydden gav mig lite bättre självförtroende. Tyvärr var det ibland svårt att höra vad min träningskamrat sade, eftersom skydden inte bara stänger ute smällar utan även ljud. Men att inte behöva oroa sig för smällar mot öronen var värt besväret. Överlag tycker jag att skyddet definitivt är värt att användas i stående sparring.

Grappling
Nästa pass tränade jag grappling. Ur en grapplers synvinkel så finns det klara nackdelar med det här öronskyddet. Förutom att det är svårt att höra ordentligt så blir det lättare att fastna i strypningar, och för det andra så glider det runt lite grann när man blir ordentligt svettig. Det kan vara obehagligt. Men skydden hindrar fortfarande smällar och skav mot öronen på ett effektivt sätt, till exempel när man skjuter in på nedtagning.

Sammanfattning
Att träna MMA med öronskydd är att göra en prioritering. Om det viktigaste för dig är att alltid pressa dig och din motståndare till max och prestera på högsta nivå så bör du förmodligen inte använda öronskyddet. Det kommer att sitta i vägen för dig, och kanske bryr du dig inte om dina öron svullnar upp lite ändå.
Om du däremot oroar dig för blomkålsöron och vill skydda dig så är Fighter öronskydd ett prisvärt och bra alternativ. Det sitter där det ska, skyddar bra och gav mig mycket större frihet att utföra de rörelser jag ville, när jag slapp oroa mig för att öronen skulle ta stryk. Det är bara synd att passformen blir begränsad av kardborrebanden.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer