Nyhet

När kroppen inte kan det den borde

Tänkte vi skulle snacka lite om vad ni själva kan hålla koll på i kroppen som kan orsaka skada om det fortsätter. Vad tror ni om det? En liten snabb rundvandring bara? Skall vi säga så? OK!

Oavsett om man tränar en idrott eller bara för att träna för att vara snygg naken så är dessa grejer oerhört viktigt att tänka på. Både för tränare som hjälper andra och för den som tränar.
Varför? Jo för att kroppen kan gå sönder. På riktigt. Så svårt att du kanske få dras med problemen och i vissa fall följdproblemen i många år efteråt.

Ibland går det att träna fel i flera år utan att det händer nått. Sen kommer smärtan. Och ingen kan förklara vart ifrån. Den situationen stöter jag på flera gånger i veckan på jobbet.

Men! Nu skall vi kolla lite på grejerna!

Dålig knäkontroll

Stor risk för knäskador såsom meniskskada, ledbandsskador och korsbandsskador.

Känns igen på: Att knäskålen ”vobblar” i knäövningarna. Allra tydligast blir det om personen står höftbrett isär med fötterna och sen gör att hopp rakt upp. Går knäna ihop i upphoppet och / eller i landningen så har man vad man kallar för ”Kissing Knees”. Mycket dåligt.

Lättaste sättet att bli av med: Rulla utsida lår med en skumrulle och träna knäböj med gummiband runt knäna som du ”spänner utåt” och behåller spänningen genom hela övningen, både upp och ner.

Dålig höftkontroll

Stor risk för långdragna ryggskador, ljumskador och snebelastning med spänningar upp i ryggen som resultat.

Känns igen på: Att höften smiter utåt i rörelser där den skall vara helt stilla. Stort problem i allt ifrån löpning till knäböj till marklyft till utfall till rundsparkar.

Lättaste sättet att bli av med: Svårt att säga på rak arm eftersom höften är så komplex och kan vara svag på så många olika ställen. Vi jobbar mycket med ”Bryggan” som en första övning vid höftkontrollsbesvär. Personen ligger på golvet, armarna rakt ut åt sidorna, hitta trycket i magen, res upp bäckenet rakt upp i luften tills du är rak i kroppen. Försök slappna av i baksida lår och rumpa och låt magen göra jobbet.

Svag bål

Det här är skadornas och snebelastningarnas MAMMA. Allt utgår ifrån bålen hela tiden. .

Känns igen på: Att hela kroppen vobblar och känns ”sladdrig” och ostabil. Vanligast är att indivden faller framåt eller åt sidan med överkroppen.

Lättaste sättet att ordna till: Träna upp den inre sneda bukmuskeln genom ”Benresningar”.

Ligg på rygg, knäna upp, fötterna i golvet – hitta ett hårt tryck i magen – Håll kvar trycket och höj och sänk vartannat ben. Ta ett nytt tryck när du behöver andas eller tappar trycket i magen (så småningom kommer du kunna hitta tryck i magen och andas på samma gång men det är svårt i början, då gör man så gott man kan. )

Börjar ni med dessa tre giganter kommer väldigt mycket vara vunnet!

Och jo. Alla har dessa problemen. Mer eller mindre. Det är direkt sällsynt att vi inte hittar någon av dessa problem närvarande.

Så ta det på allvar idag för att slippa tråkigheter framöver.

Idag nöjer vi oss där!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer