Krönika – Joel Löwenberg: Fysträna året runt

Träffa fyscoachen Joel Löwenberg som vill påminna alla fighters om att träna sin fys inte enbart inför match utan året runt för att bland annat minska skador.

Jag upplever att många kampsportare lever i en felaktig tro att deras kampsport erbjuder dem all den fysiska träning de behöver för att nå toppen eller vinna på tävlingar. Det gamla mantrat ”teknik övervinner styrka” har hamrats in så hårt att det nästan används som en ursäkt för att vara lat och undvika fyspassen, och istället fokusera på ett gäng lättillgängliga youtube-klipp.
Enda gången många kör hårdare fys är när de närmar sig en tävling och helt plötsligt gör de allt på samma gång och kör så hårt (ofta i samband med snabb viktminskning) att skador kommer som ett brev på posten.
Jag vill härmed slå ett slag för att hålla en ordentlig fys året runt. Jag skulle till och med gå så långt som till att säga att runt en tredjedel av din vanliga träningstid bör läggas på att se till att hålla din kondition och styrka på topp. Och jag vill visa på ett antal anledningar till hur detta påverkar din prestation som jag tror att många glömmer att reflektera över.
– En vältränad individ orkar hålla ett högre tempo på de specifika kampsportspassen, orkar hålla fokus passet ut och gör därför betydligt fler och bättre utförda tekniker än en person vars kondition och styrka brister. Med ökad fys-träning kanske man blir tvungen att dra ner på något kampsportspass men detta anser jag alltså att man får igen genom ökad kvalité och inlärning när man väl kör.
-En vältränad individ återhämtar sig betydligt bättre än en otränad individ och med tanke på hur många pass en genomsnittlig kampsportare kör och med tanke på hur mycket småskador man drar på sig så är en god fysik en absolut förutsättning för att kroppen ska tåla belastningen år efter år efter år.
– En person med god fysik vågar ta ut svängarna mer i sina tekniker än en person som är osäker på sin egen styrka eller kondition. Om man befinner dig i en jobbig sparringsituation så kommer till exempel en person med god fysik oftare pusha sig själv till att ta en chansning och testa något nytt jämfört med den personen som enbart försöker låta bli att svimma av trötthet. En god fysik leder därför till ett mer varierat game.
Härtill kommer givetvis alla de otaliga andra positiva effekter av träning som du redan reflekterat över. Och nu med sommaren här och kampsportsträningen på halvfart så är det kanske dags att testa runt och hitta en rutin som passar just dig.

Joel Löwenberg är fyscoach på Gladius MMA och äger också ett eget företag där han bl.a. jobbar som föreläsare och konsult. På fritiden driver han bland annat hemsidan www.smartfight.se där man hittar artiklar om träning och kost specifikt skrivna för kampsportsutövare.

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer