Krönika, Kurt Durewall: Ge inte upp!

Durewalls andra krönika på fightermag.se handlar om att inte ge upp.

Lätt att säga, svårare att inte göra. Naturligtvis tänker du på kampsporter eller om du tränar självförsvar att inte ge dig i första taget. Men det är lättare att kämpa på med en fysisk motståndare framför sig. Då är din paroll – jag ska vinna så trots hårt motstånd ger jag inte upp.
När du möter motstånd i det dagliga livet eller fått en bra idé, som du vill lansera, då försöker många trycka ner den, vill finna så mycket fel på den som möjligt. Då gäller det också att inte ge upp.
Han gav inte upp
Uppfinnare är en grupp av människor som inte ger upp. Jag är en stor beundrare av Thomas Alva Edison, den amerikanske uppfinnaren. Ni vet han med glödlampan som ett exempel. Han sade: ”Om vi försöker så är det inte ett misslyckande om vi inte lyckas, ty varje misslyckande är ett lyckat försök – det visade ju att det inte fungerade.” Edison svarade när en vän försökte trösta honom efter tiotusen experiment med ett batteri som inte gav något lyckat resultat: ”Hur så, inte har jag misslyckats. Jag har just prövat tiotusen sätt som det inte fungerar på. Med sina ”misslyckanden” blev han ändå den förmodligen främste uppfinnaren i historien med inte mindre än 1093 inregistrerade patent.
En bok
Nu är jag i slutet av en bok om mitt snart 90-åriga liv. Namnet hittills ”Ge inte upp”. Det är en beskrivning hur en misshandlad anstaltunge lyckats förändra sitt liv till en lyckligare vuxenålder. Även om sviterna från barndomens vanvård och nedtryckningar skadat både självförtroende och tron på människorna och i synnerhet på makthavarna.
Flera av dem som var på samma anstalter som jag begick många brott, blev alkoholister och / eller knarkare och en del gav upp totalt, de tog livet av sig. Jag förstår varför de gav upp. Själv hade jag tur att räddas av mitt intresse för jiujitsu, boxning, judo och annan budo. Därtill pressfotoyrket som är en verkligt stimulerande sysselsättning. Det var orsaker till att jag inte gav upp.
I så gott som allt vi gör i livet riskerar vi att få motstånd. Och att göra misstag. Motstånd och misstag ska sporra dig till att inte ge upp. Du vill skaffa dig så mycket kunnande i budo- eller kampsport att du får godkännande, en högre grad. Du ger väl inte upp trots motståndet, som kan bestå i något så enkelt som orden ”det klarar du aldrig!” Du kanske inte blir graderad, eftersom du misslyckats vid en graderingstest. Ge inte upp, se både motståndet och misslyckandet som ett prov på din viljekraft – att inte ge upp.
Jag gav inte upp
Det är inte för att få beröm utan för att visa att det mesta går genom att inte ge upp. Först var det att övervinna sviterna av vanvårdad barndom, sedan att bearbeta hämndbegäret mot min barndoms makthavare = alla som bestämde över mig. Därefter mötte jag starkt motstånd för min ”mjuka” jiujitsu. Mest för att det var svårt att förstå vad det ”mjuka” innebar, nämligen att övervinna kraft med mindre kraft.
Det verkligt stora motståndet fick jag med mina ”mjuka” idéer inom belastningsergonomin. Men faktum är att de nu håller på att slå igenom i många länder. Allt detta för att jag inte gav upp.
En japansk höggraderad judomästare testade min tokui-waza = favoritteknik. Det var hane-goshi, kombinerat ben- och höftteknik. Jag försöker och försöker på honom, men kunde inte rubba honom. Efter ett tiotal försök gick det nästan, jag fick upp honom i luften. Han sade – din hane-goshi är mycket bra och blir ännu bättre för du ger inte upp. Så länge du försöker är du bra. När du försökt tillräckligt länge så kan du hane-goshi!
Han gav beröm och självförtroende med orden – du ger inte upp.
Följ även du detta råd – jag vet att det fungerar!
– Kurt Durewall

Kurt Durewall
89 år, 10 Dan jiujitsu, 3 Dan judo.
Utformare av den moderna jiujitsun, Durewall-jiujitsu och modern arbetsteknik, Durewall-metoden.
Författare till sex Jiujitsuböcker och en bok om Ingemar Johansson ”Vägen till VM”

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer