Hayes Jemide om insatserna i Husby

Igår kväll publicerade DN en artikel om kampsportare som uppsökt Husby för att försöka minska våldet via samtal med ungdomarna där man intervjuade Hayes Jemide, förbundskapten i kickboxning. Fighter Magazine frågade Jamide om situationen i Husby.

Vems initiativ var det att ni skulle till Husby?
– Abbe Joof, han jobbar med ett projekt som heter ”Trygg i Tensta”. Han tyckte ingenting hände och alla skrev om det på Facebook men att ingen riktigt gjorde någonting. Så han tog initiativ och ringde runt till oss och sedan samlades vi i Husby.
Hur gick det praktiskt till?
– Vi samlades nere vi Shell-macken nere vid Husby/Kista och sedan gick vi upp till Husby Centrum. Där pratade vi med ungdomar som var samlade och frågade hur de kände, varför de var missnöjda och vad de trodde var anledningen till upploppen.
Vilka andra kampsportare var på plats?
– Abbe Joof såklart, Meran Zangana, Zargon, Reza Madadi, Majid , Sadibou, min bror Noghor Jemide och många fler.
Hur var det i området när ni var där?
– Ganska lugnt när vi var där men väldigt mycket folk i centrum. Frivilliga organisationer och mycket föräldrar. Många som kom ut för att prata med ungdomarna själva för att försöka förstå.
Vad fick ni för respons av de boende?
– Väldigt positivt! Det kändes som många av de yngre vill prata av sig och många kände igen oss och tyckte det var kul att prata om annat, så som kampsport, träning med mera.
Hur många har ni pratat med i Husby och vad har ni sagt till dom?
– Ett 30-tal ungdomar under kvällen. Vi frågade vad som hänt? Vilken som var den egentliga frustrationen? Kändes detta rätt?
Vad har ni haft för kontakt med polisen?
– Ingen! Vid tillfället fanns det inte några poliser på plats. Det var endast brandmän där då.
Är situationen avblåst nu eller kommer oroligheter att fortsätta.
– Vi hoppas verkligen det var sista kvällen igår och att politikerna tar tag i detta nu. Men behöver vi åka dit igen så gör vi det för att hjälpa till.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer