FILA utesluter grappling

Svenska Submission Wrestling Förbundet informerar att FILA efter 2013 kommer att släppa grappling. Dock påverkar det inte VM i Kanada. Beslutet togs i Moskva, Ryssland på en extra insatt stämma den 18 maj.

”Krafter inom det internationella brottningsförbundet, FILA, har sedan en tid arbetat för att utesluta bland annat idrotten grappling (submission wrestling) från organisationen. Igår, den 18 maj, fick dessa krafterna sin vilja igenom under ett möte i Moskva, Ryssland. Det svenska förbundet ser detta som ett försök av den olympiska idrottsdelen inom FILA att renodla förbundet från konkurrerande idrottsgrenar för att därmed öka chanserna att behålla den traditionella brottningen i de olympiska spelen framöver. Det planerade världsmästerskapet i Kanada i juni kommer dock att bli av eftersom att FILA kommer att administrera grappling året ut. VM 2013 blir därmed det sista mästerskapet under FILA:s flagg för grapplingens del.

Att grappling bryts ut från FILA:s organisation ser Svenska Submission Wrestling Förbundet som en stor möjlighet. Det finns nu utrymme för att skapa ett renodlat och demokratiskt internationellt grappling förbund. Det svenska förbundet är berett att medverka i en uppstart av ett internationellt grappling förbund och skall genom det verka för idrottens bästa såväl i Sverige som internationellt.”

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer