Nyhet

Krönika: Hur stort är ditt varför

Joel Herrey är en ung och glad entrepenör med en stor hunger för utveckling. Han har bakgrund som instruktör inom Muay Thai och har ett fantastiskt driv för att uppfylla sina drömmar. Han är 25 år, bor i Göteborg stad med sin fru från USA och har en orange kisse vid namn Cheeto. Läs hans första krönika på fightermag.se.

För ca 6 månader sedan stod jag inför en svår verklighet. Jag hade precis fått veta att mitt kontrakt på mitt nuvarande jobb inte skulle förlängas efter mina 18 månader där och sagt och gjort, där stod jag, utan jobb eller något att göra.
Det var en svår tid för min egen självkänsla att gå ifrån en framgångsrik internationell koncern till att sitta i soffan och bara fördriva tiden med tv-spel. I brist på annat tog jag en ledig tjänst som telefonförsäljare, ett jobb som nog aldrig var menat för mig. Jag stod ut 3 veckor sedan sade jag ‘Tack och hej’ och gick. Tiden där var inte särskilt utvecklande, men en mening från en kollega skulle komma att förändra mitt liv.
Vi samtalade om träning då vi båda hade bakgrund inom kampsport och muay thai och jag nämnde att jag så gärna ville träna på en Crossfit-klubb men att det var för dyrt för mig. Han svarade, lite cyniskt men ändå allvarligt: ”Aha, så du vill det inte tillräckligt?”. Jag förstod inte helt vad han menade. ”Om du verkligen hade velat träna på en Crossfit-klubb så hade du hittat ett sätt att göra det på”, fortsatte han.
Det gick upp för mig här som aldrig förr att orsaken till varför jag inte åstadkom vissa saker i mitt liv var för att jag helt enkelt inte ville det nog. Men räcker det med enbart en stark vilja? Nu senare har jag fått lära mig att det krävs ytterligare en komponent, en som är långt mycket starkare än enbart järnvilja. Låt mig illustrera detta med ett enkelt exempel.
Om jag lade en lång stålbalk på marken och sade: ”Jag ger dig 100 kr för att balansera från ena änden till den andra.” Lättförtjänta pengar tänker du och gör det utan problem. Om jag istället tog balken och lade den som en bro mellan två skyskrapor på 100 våningar och sade samma sak ”Gå över så ger jag dig 100 kr”. Här hade du förmodligen aldrig gjort det. Men föreställ dig att den andra byggnaden brinner och att den person du älskar allra mest i ditt liv ligger skadad och går mot en säker död om inte du tar dig över balken och räddar personen. Utan tvekan skulle vi alla närmast rusa över balken för att rädda detta liv.
Så vad hände nu? Balken och höjden var de samma, men ändå hade du valt att rusa över? Hur kommer detta sig? Jo, för att ditt varför förändrades.
Vad vi än drömmer om i livet, om det så än är framgång, lycka, hälsa eller vad som helst så kan vi lyckas med det om vårt varför är stort nog. För i det långa loppet så spelar inte vad eller hur alls lika stor roll som just vårt eget varför.
Jag avslutar med några ord jag har klottrat ner på ett papper och satt upp vid mitt skrivbord: ”If your why is big enough, you will find a way!”

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer