BJJ-landslaget vässar formen inför VM i juni

Svenska BJJ Förbundet och landslagscoachen Ricard Carneborn höll ett landslagsgruppsläger fredag till söndag som en sista förberedelse inför VM som avgörs i USA i början på juni. Lägrets hölls på Nacka Dojo och samlade stora delar av Sverigeeliten. Med på lägret fanns även Oliver Geddes från England.

Lägret bestod av favorittekniker, starter, positionssparring, fri sparring och avslutades med den numera traditionsenliga fysbanan. På fysbanan var samtliga deltagare uppkopplade med pulsband till Nacka Dojos pulssystem från Activio. Pulsen syns på tv skärmar i lokalen och de aktiva kan se sin puls samt återhämtning mellan varven.

På lördagförmiddagen gick även Carneborn igenom en studie som gjorts på VM 2012 där 90 svartbältesmatcher analyserats. Resultaten från dessa studie diskuterades och att 75% av alla matcher på VM 2012 vanns av den som tar den första poängen.
– Vi har jobbat med en övning i tre år som vi kallar för starter, berättar Carneborn som handlar om att vara den som tar första poängen.

På lägret fanns nästan hela VM laget på plats (Tove Södersten och Maxine Thylin tränar i USA nu och Paulo Sandsten fick förhinder i sista stund)

Landslaget till VM är:

Damer:
-53.5 Tove Södersten, Alliance, brunbälte
-58.5 Maxine Thylin, Nacka Dojo, lilabälte
-64 Diana Kajic, JJK Samurai, lilabälte
-69 Janni Larsson, Arte Suave, brunbälte
-74 Ida Hansson, Arte Suave, svartbälte

Herrar:
-64 Amir Albazi, IF Fightzone, lilabälte
-70 Paulo Sandsten, Grappling Academy, brunbälte
-76 Daniel Svensson, Prana JJ, lilabälte
-82.3 Alexander Musi Wennergren, Haga kampsportförening, lilabälte
-88.3 Andreas Gustafsson, JJK Samurai, brunbälte
-94.3 Johan Gustafsson, JJK Samurai, lilabälte
-100.5 Tommy Karlsson, Halmstad BJJ, brunbälte
+100.5 Sasa Srndovic, IF Fightzone, lilabälte

För landslaget är det nu VM som kommer först och sedan SM under SM veckan i Halmstad i början på juli. Efter SM tas en ny landslagsgrupp ut med de 3 bästa i varje viktklass. Den gruppen bildar den nya gruppen och kallas till läger under året.

– För de aktiva handlar det om att åka tillbaka till sina klubbar och sina duktiga klubbtränare med ny energi och förhoppningsvis lite nya ideer och intryck från att ha tränat med eliten under flera dagar, avslutar Carneborn.