Tonåringen har blivit vuxen

INTERVJU. Sanny Dahlbeck har hunnit fylla 21. Nästa helg gör han entré bland världens bästa i Globen under Glory World Series First 16. ”Det är helt sjukt att få vara med”, säger han själv om sin karriärs hittills största match.

Redan när Sanny Dahlbeck vann SM i thaiboxning 2009 blott 17 år gammal började snacket om att han skulle bli Sveriges nästa stjärna inom stående kampsport. Tre år senare har han hunnit ta VM-guld i B-klass, bli nordisk mästare och inte minst vinna den nordiska proffstiteln i WMC genom att slå Martin Akhtar.

Nu ska han ta ännu ett stort steg genom att tävla mot världens allra bästa.

Sanny Dahlbeck från Slagskeppet är en av de 16 fajters som valts ut att vara med på Glory World Series First 16 i Globen den 26 maj. På spel i turneringen står en prissumma på 300 000 dollar. Men för att komma dit måste han slå ut namn som K-1 MAX-mästaren Giorgio Petrosyan och Albert Kraus.

– Det är helt sjukt att få vara med. Det är bara att ge allt och försöka göra så bra ifrån sig som möjligt. Jag tar en match i taget. Vinner jag första kan jag börja tänka på andra, det är ingen idé att tänka hela vägen nu, säger Sanny Dahlbeck om den stora möjligheten.

Trots att han aldrig tidigare tävlat på den här höga nivån känner han ingen större press.

– Jag är ingen som snackar mycket. Jag vet att det här är toppen av toppen och jag har precis fyllt 21. Jag har satsat i tre år och att ha kommit dit jag är i dag känns stort. Jag vill prestera, lite press känner jag så klart. Men jag skulle inte skämmas om jag förlorar matchen. Då skulle jag bara träna hårdare, förklarar han.

Möter tuff boxare

För motståndet i den första matchen står estländaren Maxim Vorovski och Sanny Dahlbeck vet vad som väntar.

– Han är tuff. Jag vet att han boxas bra så vi har fokuserat mycket på sparkar för att hålla honom på avstånd. Jag försöker att inte snöa in mig för mycket på mina motståndare. De kan ha ändrat taktik när det väl blir match.

Kommer du att vinna över honom?

– Det vågar jag inte säga, jag hoppas på det. Jag ska ge allt.

Skulle han ta sig vidare spelar det ingen roll vem han får möta säger Sanny Dahlbeck. Han säger att han ser upp till alla deltagarna och skulle vilja mäta sig mot dem alla.

Matchen blir också Sanny Dahlbecks första i 70-kilosklassen. Tidigare har han hela tiden tävlat i 67 kilo.

– Jag har tänkt prova den viktklassen på svensk nivå först men så blir min första match i viktkassen mot sådana här killar. Men det är för bra för att inte ta chansen. Det blir det skönt att inte behöva banta så mycket, jag väger runt 75 kilo i vanligt fall så det blir inga problem.

I november vann Sanny Dahlbeck en fyramannaturnering i Hovet och blev nordisk mästare i WMC. Den titeln betyder mycket för honom, men det är först nu han ska testas på allvar.

– Nu är det en helt annan nivå, det här är mycket större. Den här matchen är väldigt speciell för mig. Det är nu jag kommer att märka om jag platsar på den här nivån eller inte, säger han.

Hur känns det att många ser dig som en framtida stjärna?

– Det känns helt sjukt för mig. Det är roligt att höra och häftigt att folk tror på mig. Men visst ger det lite press också. Jag hoppas att jag inte gör folk besvikna och lever upp till vad de tror om mig.

Vad tycker du om att bli igenkänd?

– Jag blir smickrad när folk kommer fram till mig på stan. Att de uppskattar något som jag satsar hårt på känns stort.

Sanny Dahlbeck gästade nyligen teveprogrammet Big Brother tillsammans med Sadibou Sy där de båda bjöd på lättsam sparring

– Det är kul att jag får göra sådant för att jag är fajter. Det gör mig också mer lockande för sponsorer och det är viktigt, säger han.

När Sanny Dahlbeck började satsa för tre år sedan var hans mål att vinna ett SM. Den förhoppningen infriade han redan 2009. Nu handlar det om att testa sig mot de bästa.

– Jag vill försöka ta mig så långt jag kan, funkar det inte så har jag i alla fall försökt.

Förutom deltagandet i Glory World Series First 16 har Sanny Dahlbeck inga tävlingar inbokade. Tar han sig vidare väntar nästa omgång senare i år, annars är han gärna med på VM igen.

Har flera jobb

För att få ihop sin satsning ekonomiskt har Sanny Dahlbeck flera olika jobb. Han har jobbat på nattklubbar på helger under flera år och nu arbetar han även i klädbutik.

– Jag tar jobb här och där. Det är svårt att få det att passa ihop med träningen men jag måste få ihop till hyran. Jag brukar tänka att alla andra svenska fajters också måste jobba så varför skulle inte jag fixa det?

Lockar livet som heltidsproffs?

– Det vore riktigt nice att kunna satsa ännu mer, att bara kunna fajtas och få betalt för det.

Första steget mot den drömmen kan Sanny Dahlbeck ta genom att slå Maxim Vorovski i Globen.
INTERVJU. Sanny Dahlbeck har hunnit fylla 21. Nästa helg gör han entré bland världens bästa i Globen under Glory World Series First 16. ”Det är helt sjukt att få vara med”, säger han själv om sin karriärs hittills största match.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer