Nytt rankningssystem i BJJ

Svenska Brasiliansk Jiu-jitsu Förbundet har tillsammans med landslagscoachen Ricard Carneborn arbetat fram ett rankningssystem som skall underlätta att ta fram den svenska landslagstruppen i BJJ. Landslaget består av en person i varje viktklass där det har funnits tillräcklig konkurrens. Läs mer om rankingsystemet och SBJJF-ordföranden Marcus Widengrens tankar kring det nya systemet här.

Rankingpoäng kommer att delas ut till medaljörer i lila-, brun- och svartbälten i samtliga svenska sanktionerade tävlingar.
Rankningssystemet ser på svenska sanktionerade tävlingar (förutom SM) ut som följer:

För lilabälten:
4 poäng för guld
2 poäng för silver
1 poäng för brons
För brunbälten:
8 poäng för guld
4 poäng för silver
2 poäng för brons
För svartbälten:
12 poäng för guld
6 poäng för silver
3 poäng för brons
På SM fungerar systemet på följande sätt:
guld på SM ger 24 poäng
silver på SM ger 12 poäng
brons på SM ger 6 poäng
Rankingpoängen kommer att börja räknas från och med den 28 juni 2011 och det svenska BJJ-landslaget kommer att tas ut måndagen vecka 17, den 23 april. Då är det runt sju veckor kvar till VM i Los Angeles och den person med flest rankingpoäng den 23 april kommer att vara den hetaste kandidaten till landslagsplatsen, men vid jämn eller snarlik poängställning kommer företräde att ges till de personer som har chans att ta medalj i de högsta bältesklasserna.
Om man tar medalj på internationella tävlingar och närvarar på landslagsläger kommer detta att vara meriterande och något som coach Carneborn kommer att ta hänsyn till när landslaget tas ut.
Rankingpoängen kommer att vara knutna till person, vilket betyder att du som tävlar kan delta i flera olika viktklasser om du vill. Byter man viktklass efter uttagningen till VM så är man dock inte längre garanterad landslagsplatsen.

Läs mer om SBBJF-ordföranden Marcus Widengrens tankar kring det nya rankningssystemet här.

Mer information finner du hos SBBJF.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer