Inför Strikeforce HW tournament

Kejsaren ska åter vandra bland dödliga när historiens främsta turnering för tungviktare påbörjas i New Jersey på lördag. Alla som har saknat ryske filbunken Kharitonov och muntre K-1-legendaren Ray Sefo har ännu mer att se fram emot.

Galan visas på Eurosport 2, 04:00 natten mellan lördag och söndag.

HW tournament: Fedor Emelianenko (32-2) vs. Antonio Silva (15-2)

Runt 2006 fanns det en högljudd fanclub som krävde den här matchen. Silva, resultatet av en överdos hormoner och brasiliansk kampsportsträning, påstods vara det främsta hotet mot den ryska kejsarens terrorvälde. ”Bigfoot” rörde sig enligt legenden som en lättviktare, besatt en grizzlybjörns styrka, var gud på marken och en elak jävel stående. Men matchen blev aldrig av. Sedan dess har både storfoten från Brasilia och Stary Oskols främste son landat på jorden och blivit högst mänskliga. Den 194 cm långe brassen har fått ett skräckinjagande ansikte endast en mor kan älska tack vare sin onormala hormonproduktion, men hans fysik är långt ifrån det monster han påstods vara. Och Fedor, well, alla vet vad som hände med Fedor.

Fedor, världens enda fighter som i alla lägen bör nämnas vid förnamn, visade inga tekniska brister i sitt första nederlag. Att klappa ut av Fabricio Werdums triangelstrypning är mer av en naturlag. Men Fedors övernaturliga begåvning har alltid bottnat i vinnarskalle och unik insikt i gamet, två saker som svek honom i ett ögonblick av bristande taktik. Utan sin förmåga att överlista konkurrensen och se öppningar alla andra missar, bleknar den ryske kejsaren till en småväxt tungviktare med solid grund utan superkrafter. En man som Silva, som har imponerande bredd men bristande fight IQ och ont om finisher moves, kan i teorin besegra vad Fedor erbjuder. Fighten blir således ett direkt test av världens skarpaste sinne i fightvetenskap. Om skärpan har lämnat Stary Oskol kommer det att visa sig. Annars är det en fight som Silva aldrig kan vinna.

HW tournament: Andrei Arlovski (15-8) vs. Sergei Kharitonov (17-4)

Varför sätta de två slagkraftiga ryssarna mot varandra redan i kvarten, kan man undra. Förklaringen är rimligtvis att Strikeforce vill bevara amerikansk medverkan så länge det går genom att matcha jänkarna Rogers och Barnett mot varandra i första rundan. En logisk förklaring men med konsekvensen att den här matchen får en släng av förutsägbarhet som sänker intresset. Även om Arlovski tekniskt sett är vitrysk och inte helryss, delar de här killarna samma egenskaper. Lika stora, lika gamla. Samma prioritet på det stående gamet, trots att båda har en utmärkt arsenal av sambo och markkamp bortom sin stående kapacitet. Skillnaden är samtidigt uppenbar för alla. Arlovski är snabb, lättfotad och, beklagligt nog, gjord av glas. Kharitonov lunkar fram som han lämnat vodkaflaskan vid ringside, men viftar bort trubbigt våld med en uttråkad min hos en man som saknar smärttröskel. Matchutvecklingen är lätt att föreställa sig, där den rappa boxningen hos Arlovski kan prickskjuta sönder ryssen på ren snabbhet. Tills en rysk kontring plattar ut Arlovski med simmig blick av förvåning för sjunde gången i hans karriär.

De resterande kvartsfinalerna kommer att gå vid ett senare tillfälle, och består av Josh Barnett vs. Brett Rogers samt Alistair Overeem vs. Fabricio Werdum.

HW: Valentijn Overeem (28-25) vs. Ray Sefo (2-0)

2001 var Valentijn Overeem en kraft att räkna med, betydligt mer så än hans brorsa Alistair. Overeem den äldre drog bland annat ut Randy Couture och ”Babalu” Sobral på submissions. Sedan dess har hans roll här i världen varit att ställa sig i vägen för nya talanger med en önskan om att plocka en seger mot ”han som drog ut Couture”. De flesta har lyckats med den bedriften, och sakta förvandlat Overeem till en föga glamourös journeyman vars senaste seger av betydelse nu är 10 år gammal. Men där holländaren kanske saknar skärpa och edge, har han stor rutin och kunskap om alla delar av MMA. K-1-veteranen Sefo, som i sin tur var bäst runt 2004, har bara två MMA-matcher i ryggen och visar lite av samma desperation som hans kollega Mark Hunt. 39 års ålder skapar en gammal hund för att lära sig ny tricks. Svårförutsägbar och inte så tokig drabbning, med två gamla krigare som tvingas se pensionen i vitögat varje gång de vågar sig in i en bur igen.

Övriga matcher:

Shane Del Rosario (10-0) vs. Lavar Johnson (15-3)
Chad Griggs (9-1) vs. Gian Villante (7-1)

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer