Efter WEC 42

Vansinnestempo som vanligt, när de bästa av de lättaste rök ihop på söndagskvällen, under en gala där inget riktigt gick som någon kunnat förutspå.

Som alltid när en fixstjärna rubbas ur sitt läge, blir det lite tyst efteråt. Även om den nya kometen på himlen imponerade. Brian Bowles borde, skulle inte ha varit mer än ett hedervärt fartgupp på vägen, men inget gick som det skulle. Miguel Angel Torres kom i vanlig ordning självsäkert in för att möta det senaste hotet mot hans dominans. Kanske för självsäkert. Bowles främsta styrka tycks vara det faktum att ingen kan förklara varför han vinner. Inga mörka bälten, ingen erkänd talang stående eller en monstersvit som collegebrottare. Han bara vinner, med grundteknik, brutal råstyrka och medvind. Vid 3:57 rusade domaren in för att avbryta slagskuren mot den sovande Torres, och inte ens utmanaren kunde fatta vad som hänt. Med sju matcher i ryggen, rubbades giganten och bältet bytte ägare.

Killen som har satt Bowles i nålsögat, utöver Torres och hans givna krav på rematch, heter Dominick Cruz. En lättfotad striker som mot allt förnuft var den som kastade Joseph Benavidez till marken upprepade gånger. Benavidez som har troféhyllan fylld av bevis på sin storhet som brottare, hade inget utom sitt driv och sin fysik att komma med. Över tre ronder kämpade han som besatt, men fick se sig steget bakom Cruz hela vägen. Benavidez nederlag i nedtagningsmomenten gav domarna allt de behövde se för att belöna Cruz med segern.

Takeya Mizugaki visade varför han hör hemma i elitskiktet, med sin metodiska hantering av veteranen Jeff Curran. I en match som tidigt luktade decision, manövrerade den storväxte japanen ut sin motståndare mot en trygg seger. När inte ens en tight triangel från Curran, i slutet på tredje, kunde rubba Mizugakis lugn, var det avgjort.

Leonardo Garcia undkom med en tacksam skänk från ovan sedan Jameel Massouh visat sig bra mycket bättre än oddsen antydde. Den stryktålige Garcia, som tampats i UFC:s lättvikt innan han bytte till WEC och fjädervikt, fick med sig en knapp split decision efter tre dyrköpta ronder.

Den ende som gick in och dominerade som man hade kunde förväntat sig, var grapplingfenomenet Rani Yahya, som bara behövde två minuter för att strypa ut John Hosman.

Övriga matcher:
L.C. Davis slog Javier Vazquez på decision (Split)
Diego Nunes slog Rafael Dias på decision (Unanimous)
Ed Ratcliff slog Phil Cardella på decision (Unanimous)
Shane Roller slog Marcus Hicks på decision (Unanimous)
Cole Province slog Fredson Paixao på Decision (Unanimous)
Danny Castillo slog Ricardo Lamas på TKO (Punches), rond 2, 4:15

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer