Efter UFC 101

Zuffa invigde sitt nya sekel med en hygglig gala av den kvalitet man blivit van vid. En del positiva överraskningar, några besvikelser, men på hela taget en stabil kväll.

En man stod ut över resten på lördagskvällen, och tog ett stort kliv mot att upphöjas till en oslagbar ikon för perfektion. Anderson Silvas magi förtrollade och stal showen, men han var inte ensam om att imponera.

BJ Penn gav sina fans en svettig inledning på titelfighten mot Kenny Florian. I drygt tre ronder föreföll de två vara jämnt matchade och inte mycket hände. Den utdragna och ganska händelselösa matchbilden gav allt fler fördelar till den disciplinerade utmanaren. Mästaren fann aldrig läge att explodera eller trolla med sina fruktade tekniker. Clinch, avvaktande boxning och stoppade nedtagningar avlöste varandra, och snart verkade Penn som den tröttare. Men i rond fyra la mästaren i en ny växel, gick oväntat på sin första nedtagning och började ta för sig på backen. Tempoväxlingen var perfekt timad och Florian för trött för att kunna explodera ut. Efter några minuters bearbetning fick Penn läge för en rear naked choke, och avslutade elegant. En seger via gameplan och tålamod, som visade en tidigare okänd sida hos mannen från Hilo.

Även om Penns kyliga strategi var vacker att skåda, blev betydligt fler tagna av Anderson Silvas show. I en av UFC-historiens mest förkrossande utklassningar, blev före detta mästaren av lätt tungvikt, och världsettan Forrest Griffin, överkörd som en nybörjare. Silva kunde kosta på sig att buga, skaka hand mitt i matchen och bjuda ut sin egen haka som måltavla. Griffin fick alla chanser han kunde begära, men kunde inte göra något av dem. På fyra minuter blev den före detta champen nedslagen tre gånger, tills han för första gången i sin karriär signalerade att han fått nog. Skillnaden i storlek och vikt blev aldrig en fråga, när Silva åter påminde världen om varför han spelar i en egen division.

Sagan om Amir Sadollah återförenades med verkligheten, när relativt okände Johny Hendricks slog ner TUF-vinnaren med några uppercuts efter trettio sekunder. Skandaldomaren Miragliotta valde att bryta när Sadollah låg på alla fyra och tog emot fler slag. Oavsett om det var för tidigt avbrutet eller inte, visade Sadollah att han har luckor i sitt game att jobba på.

Aaron Riley visade betydelsen av rutin när han dominerade yngre Shane Nelson över tre ronder för en trygg decision. Publiken fick en hygglig show, men blev betydligt mer exalterade i rond tre, över faktumet att ett stort slagsmål utbröt på läktaren.

Ricardo Almeidas nedtagningar räckte för att gå hem hos domarna i fighten mot Kendall Grove. Ironiskt nog var det Grove som fick in det mest hotande låset, en armbar i rond två som kunde ha fått en mindre rutinerad grappler att klappa. Men markkontrollen låg i brassens händer, hela vägen till segern.

Kurt Pellegrino prioriterade sig själv före publiken när han utnyttjade ett knappt övertag i brottning mot Josh Neer. Istället för den väntade holmgången, blev det guardspel i tre ronder där Pellegrino bara gjorde precis så mycket som behövdes. Neer slet som ett djur från ryggläge, men fick frustrerat erkänna sig besegrad på poäng.

Kvällens upset blev möjlig tack vare mer avvaktande strategispel. Alessio Sakara gjorde extremt lite i mötet med Thales Leites, men fick med sig en otippad split decision. Större delen av matchen jagade den förre titelutmanaren både stående och på mark, men fick inte mycket gjort mot den kontringsspelande italienaren.

En mer actionfylld match med blod, svett och vilja, såg Matt Riddle gå segrande ur TUF-mötet med Dan Cramer. Riddle fick vinsten via domslut, sedan den stryktålige Cramer vägrade vika sig trots stort underläge i tredje.

Tamdan McCrory hade en jämn och omväxlande fight med John Howard, där den senare fick med sig domslutet efter full tid. McCrory hade en domare på sin sida, men de andra valde lite tveksamt att låta segern gå åt andra hållet.

George Sotiropopulos var två storlekar större än George Roop på marken, vilket gjorde deras match till en ren tidsfråga. Efter att ha lyckats escapa allt i en och en halv rond, åkte Roop till slut dit på en kimura.

Nykomlingarna Jesse Lennox och Danillo Villefort hade en slumpartad slugfest i nästan tre ronder, tills ett cut tvingade matchläkaren att bryta till fördel för Lennox.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer