Jewels

Japansk MMA kan ibland framstå som något svår att förstå ur ett västerländskt perspektiv. Det är dock inget jämfört med hur sportens division för kvinnor ser ut. Nystartade Jewels som igår körde sitt andra event, är bevis nog för den saken.

I nästan tio år har Japan varit världsledande arrangör av galor med endast kvinnliga MMA-fighters. Både inhemska och utländska damer har grundlagt sina karriärer i events som ReMix och i synnerhet Smackgirl. Samtidigt brukar marknadsföringen av dessa events, se ut ungefär som Jewels banner här ovan.

Det kan framstå som en något oseriös försäljning av japanska skönheter som inte har något med idrott att göra, men skenet bedrar. Jewels som tog över när Smackgirl efter åtta år tvingades ge upp, har samlat flera av världens bästa kvinnliga fighters. Bland annat står Megumi Fuji med i listan. ”Mega megu” är en mycket meriterad sambo- och BJJ-utövare med meriter ifrån ADCC och ett perfekt record i ringen på 16-0-0, ofta ansedd som sportens främsta pound for pound på damsidan.

Japanerna har dock sitt eget sätt att se på sporten, och det är inget ovanligt fenomen att se en meriterad idrottare med lång erfarenhet av kampsport, äntra ringen iförd rosa rashguard och kort kjol. Varefter hon, iklädd detta, går lös i slagväxling med en motståndare i liknande utstyrsel. Allt inför en publik som lärt sig uppskatta mixen av kvalitativ fartfylld fighting, och det något suspekta japanska skönhetsidealet.

Jewels andra event som hölls igår på Shinjiku Face, saknade stjärnan Megumi Fuji på cardet. Däremot deltog populära Harumi, som rakryggat gick in och förlorade igen, vilket sätter hennes record till 0-10-0. Bland vinnarna syntes den 180 cm långa skönhetsdrottningen Hiroko (tvåa ifrån vänster på bannern ovan) som bidrar med en smula freakshow. Dock med ett mer fördelaktigt utseende än de manliga jättarna som brukar medverka på FEG:s shower.

Blandningen av alla dessa karaktärer, med allt ifrån odisputabelt talangfulla kvinnor, ständiga förlorare och abnormt långbenta halvkändisar, är knappast något man skulle se på en europeisk eller amerikansk tävling. Men i Japan gör man saker på japanskt vis, hur märkligt det än kan te sig ur västerländskt perspektiv.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer