Eddy Bengtsson på The Zone

Eddy Bengtsson tog farväl av brottningen på SM i Lisebergshallen 2007. Nu återvänder han till samma arena – men den här gången har mattan bytts ut mot en bur när tungviktaren gör MMA-debut på The Zone FC.

Eddy Bengtsson brottades på OS i Sydney och Aten, och kom som bäst femma på EM och sexa på VM under en brottarkarriär som varade i 22 år. MMA kom han i kontakt med genom MMA-pionjären August Wallén.

– 1997-98 när MMA, eller shootfighting kom till Göteborg bodde jag i samma hus som August Wallén hade sin klubb, jag såg att de hade brottarmattor där inne och det är klart att man blev nyfiken. Jag var där då och då, bland annat för att August skulle få bra, tung och grisig sparring.

Tankarna på att själv ta steget från brottning till MMA bottnar bland annat i den framgång amerikanska brottare nått i den nya sporten.

– Jag känner Dan Henderson, Randy Couture och Matt Lindland från brottningen. Det har ju gått jäkligt bra för dem och jag tror att jag kan göra hyfsat ifrån mig jag med. Jag väger 128 kilo just nu, tränar fortfarande brottning och boxning och jag satte personbästa i benpress häromdagen, en tvåa på 515 kilo, skrattar Eddy Bengtsson.

Inför MMA-galan The Zone FC i Lisebergshallen den 10 maj handlar det om att underhålla brottningen samtidigt som Eddy Bengtsson kommer att träna boxning på Göteborgs olika klubbar och MMA med August Wallén.

– Men MMA är ingen ny sport för mig. Det är en blandning av kampsporter och jag har redan brottning och fys. Det gäller att lära sig det andra och slipa till allt, men jag har ju grunden lagd. Jag ska framför allt träna kvalitativt. Utnyttja det jag är bra på och ha lite skoj samtidigt.

I dag kan han inte svara på om matchen på The Zone FC blir en engångsföreteelse eller om det handlar om starten på en ny idrottskarriär i en ny sport.

– Man mår ju bra av träning men det är svårt att köra så hårt utan att ha ett mål. Nu har jag ett mål, jag ska vara så väl förberedd som möjligt om åtta veckor. Jag har just fyllt 29, kanske är det här ett vägval? Börja på en ny karriär? Det kan också hända att MMA inte alls är för mig men det måste man testa i match för att få veta. Och man är inte nöjd förrän man fått klappa till någon! Man måste vara lite ding för att bli en bra idrottare, men vi kampsportare är snäppet galnare än alla andra, och det menar jag på ett positivt sätt.

[b] http://www.thezonefc.com [/b]

Biljetterna till The Zone i Göteborg finns nu på Ticnet.

Text: Markus Lindberg

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer