Poängbedömd sparring kräver tillstånd

Sparringmatcher som sker under matchliknande förhållanden och där poäng utdelas till deltagarna så att en vinnare kan urskiljas är en tillståndspliktig verksamhet. Det är slutsatsen av kampsportsdelegationens beslut till boxningsklubben Narva som sökt, och fått, tillstånd för vad de kallar Bedömd sparring.

Kampsportslagen som trädde i kraft vid årsskiftet gäller såväl tävlingsmatcher som tränings- och uppvisningsmatcher. Däremot behöver man inte tillstånd för att bedriva träning i kampsport, förutsatt att träningsmomenten inte utförs under matchlika förhållanden.

Men kampsportsdelegationen gör bedömningen att den verksamhet som Narva boxningsklubb kallar Bedömd sparring faller inom ramarna för vad som räknas till matchlika förhållanden.

Narva skriver i sin ansökan att deras Bedömda sparring är en aktivitet som riktar sig till boxningstränande motionärer. Sparringen sker enligt amatörboxningens regler i tre tvåminutersronder. Sparringen bedöms av ringdomare och poängdomare och man använder endast lätt kontakt.

Narvaboxarna tilldelas mellan en och fem poäng per rond, men ingen vinnare utses. Kampsportsdelegationen skriver dock att det i detta fall ”när det rör sig om en uttryckligt uttalad poängbedömd sparring, finns skäl för att betrakta den bedömning som sker under matcherna i Bedömd sparring som ett tävlingsmoment som innebär att en vinnare kan urskiljas, även om detta inte är syftet”.

Text: Markus Lindberg

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer