Silver på Kyokushin EM för Collin

Det blev silver i den öppna klassen för Jimmie Collin på Kyokushin EM i Kielce Polen i helgen.

Inom Kyokushin har de tidigare bara funnits en gemensam Europeisk tävling och det är EM för seniorer i fyra viktklasser. För tre år sedan så startade U22 för de yngre seniorerna (18-22 år) Sen har tävlingen växt och intresset för de yngre har gjort att de tillkommit en ”kadett kategori”
Och nu i år har det väckts liv i en tidigare kategori, ”öppen viktklass” Alltså inga viktklasser (precis som Kyokushin VM).
Konkurrensen är självklart mycket tuffare när alla fighters kämpar i samma kategori. Av naturliga skäl, så är lättviktare är ovanliga, men mellanviktare som Jimmie Collin ställer upp. Det är dock vanligast att de som väger 90-100 kg är de som till slut står på prispallen.
Sverige ställde upp med Fredrik Olsson och Jimmie Collin i den öppna klassen och Sara Hägge i kategorin U22 damer +65 kg
Fredrik Olsson från Keiko Göteborg vann sin första match men förlorade nästa match till Kyokushins motsvarighet till brottarnas Karelin. Bulgaren Valeri Dimitrov har få förluster och tog i år sin elfte EM-seger. Fredrik tycktes till en början kunna ge Valeri en match, men Bulgaren visste exakt vad han gjorde när han successivt förstörde vaderna på Fredrik och till slut vek sig benet för Fredrik och förlusten var ett faktum.
Jimmie Collin också från från Keiko Göteborg tog sig förbi Ungrare, Polacker innan han mötte flerfaldig EM mästaren Marius Ilias från Rumänien i en taktikmatch där Kyokushins klassiska tameshiwarin (krossteknik) avgjorde matchen till Jimmies fördel. Vinsten tog han till final där han gick mot samme Bulgar som besegrade Fredrik. Jimmie som var 10 kg lättare höll ut något längre men fick se sig besegrad i förlängningen på poäng efter en serie hårda slag mot mellangärdet.
Slutresultatet blev ett silver och en 5: plats för Sverige i detta första öppna EM (sen 2003). Ett mycket otippat resultat och en enorm prestation av mellanviktaren Jimmie (80 kg) som även vann Swedish Opens tungvikt. Fredrik Olsson imponerade också när han vann tameshiwari momentet, med flest krossade brädor.
Sara Hägge förlorade sin första match mot litauiska Diana Balsyte
Resultat:
Herrar
1) Valeri Dimitrov Bulgarien
2) Jimmie Collin Sverige
3) Marius Ilias Rumänien
3)Margarint Dorin Rumänien
5-8)Fredrik Olsson Sverige
5-8)Vytautas Cepla Litauen
5-8)Mateusz Garbats Polen
5-8)Zsolt Balogh Ungern
Damer
1) Margarita Ciuplyte Litauen
2) Inga Mikastaite Litauen
3) Viviana Chirila Rumänien
3) Csenge Szepesi Ungern
5-8) Agata Kaliciak Polen
5-8) Dobrosttawa Habraszka Polen
5-8) Anca Dan
5-8) Anna Bojda-Brzezicka Polen

Läs mer här.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer