Superior Challenge vill bryta ny mark

INTERVJU. Efter ett långt uppehåll och många spekulationer är Superior Challenge tillbaka. I oktober besöker man Malmö Arena och grundaren Babak Aghavali tror på succé.

Sedan starten år 2008 har Superior Challenge skaffat sig en position som Sveriges kanske mest ambitiösa MMA-organisation. Men man har inte arrangerat någon gala sedan i april förra året.
Tanken var att arrangera en gala i höstas och man även fick sanktion från Svenska MMA-förbundet. När ingen gala annonserades det datumet började det spekuleras om att Superior Challenge hade ekonomiska problem. Något som Babak Aghavali, VD för organisationen, säger är helt fel.

Det stämmer inte. Vi valde att arrangera galan under våren 2012 på grund att de stora
internationella namnen som vi ville ha tävlandes om våra titlar var
fullbokade hela 2011. Därför bokade vi in det första bästa datumet som var ledigt på Hovet, vilket var den 31 mars.

Även det datumet fick man dock avboka.

Samma dag som vi skulle offentliggöra den nya datumet fick vi ett samtal från Stockholm Globe Arenas. De berättade att det hade blivit ett fel och att de hade missat en bokning från USA, det var UFC som hade bokat samma dag som oss, säger Babak Aghavali.
Man försökte då pressa Stockholm Globe Arenas att släppa datumet till Superior Challenge då UFC inte skrivit på något avtal ännu, men utan resultat. När UFC till slut beslutade sig för att flytta galan till 14 april hade man förlorat värdefull tid och beslöt sig för att ställa in.
Varje gala tar minst tre månader att planera, och då är det arbete dygnet runt, säger Babak Aghavali om beslutet.
Någon besvikelse över att UFC kom i vägen för den planerade galan känner han inte.
Självklart flyttar vi på oss när en större aktör kommer till marknaden och därför började vi planera om inför 2012. Vi ser det som positivt att UFC kommer till Sverige. Deras gala i Sverige kommer att hjälpa svensk MMA att växa och bredda målgruppen i landet, säger han.
Hur tror du det långa uppehållet påverkar er?
Bara positivt. Det var ett medvetet val vi gjorde för att kunna prestera ännu bättre och leverera en bättre produkt.
Målet är att arrangera två galor per år, något man misslyckades med under förra året men enligt Babak Aghavali ska målsättningen infrias framöver. Men han är redan nöjd med vad organisationen uppnått.
Vårt mål har alltid varit att främja svensk MMA och få ut svensk MMA internationellt. Superior Challenge 6 hade cirka 7000 besökare och den senaste galan hade runt 4000 besökare vilket är rekord för alla MMA-galor i Norden. Vår fokus har alltid varit att få ut Superior Challenge i internationell TV och galan förra året nådde ut till cirka 100 miljoner TV-tittare. Men det betyder inte att vi inte kommer att försöka slå våra egna rekord, säger han.
Från att endast ha arrangerat galor i Stockholm kommer nu Superior Challenge 8 att arrangeras i Malmö Arena den sjätte oktober.
Vi har valt Malmö på grund av stadens geografiska läge med närhet till Köpenhamn och kontinenten och tack vare målgruppen i upptagningsområdet. Men den viktigaste faktorn har varit den stora efterfrågan efter MMA-galor i regionen, säger Babak Aghavali.
Är det inte vågat att välja en så stor arena för den första galan i en ny stad?
Inte om man ser på upptagningsområdet och närheten till Köpenhamn, säger han.
Dessutom framhåller Babak Aghavali vikten av en modern arena, något som nybyggda Malmö Arena med en kapacitet på upp emot 15 000 som mest är ganska ensam om i området.
Arbetet med att boka in fajters började vid årsskiftet och sedan tidigare har man kontrakt med ett par välbekanta namn säger Babak Aghavali. En stjärna som dock lämnat Superior Challenge är Reza Madadi som gör sin UFC-debut i april.
Hur känns det att tappa honom?
Vi känner inte riktigt att vi har tappat honom utan snarare att vi tillsammans med honom har byggt upp en intressant atlet. Om man tittar på deltagarna på UFC ”Sweden” är majoriteten av svenskarna fajters från Superior Challenge. Det är ett bevis på att vi gör någonting rätt.
Och Babak Aghavali kan lova att Malmöpubliken kommer att få se några fajters de känner igen.
Jag kan inte avslöja några detaljer kring matchkortet i nuläget, men jag kan säga att en del lokala hjältar kommer att finnas med, säger han.

INTERVJU. Efter ett långt uppehåll och många spekulationer är Superior Challenge tillbaka. I oktober besöker man Malmö Arena och grundaren Babak Aghavali tror på succé.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer