Läkemedelsverket slog till mot Gymgrossisten

Efter att kosttillskottsbranschen blivit alltmer ett stort virrvarr av såväl otillåtna som tillåtna men samtidigt okontrollerade produkter har nu Läkemedelsverket granskat återförsäljare av kosttillskott. Läkemedelsverket fann många fel hos en av de absolut största återförsäljarna Gymgrossisten konstaterat att många av produkterna marknadsförs och/eller är klassade som läkemedel. Att sälja läkemedel oreglerat som kosttillskottsåterförsäljare är olagligt och kan leda till böter eller fängelse. I Gymgrossistens fall handlar det om 15 produkter som i försäljning strider mot läkemedelslagen. Läs mer här.

Trollhättans Tidning TTELA.se har tidigare uppmärksammat det Trollhättebaserade företaget Gymgrossisten på grund av brister och vilseledande i marknadsföringen. Det fallet kan du läsa mer om här.
Den senaste tiden har allt fler fått upp ögonen för den djungel som råder inom kosttillskottsbranschen och nu har även Läkemedelsverket börjat granska återförsäljare och kosttillskottsleverantörer. TTELA.se skriver att Gymgrossisten på sin hemsida har marknadsfört kosttillskott som skall verka effektivt för viktminskning samt produkter som skall förebygga utveckling av cancer. Gymgrossisten har tagit emot kritik från Konsumentverket för denna typ av marknadsföring och lovat bättring.
När Läkemedelsverket tog sig en titt på butikshyllorna såg dock läget annorlunda ut. Läkemedelsverket hittade hela femton produkter som klassificeras som läkemedel och som säljs utan tillstånd. En annan produkt innehöll substanser som klassas som stimulantia och där kunderna varnas för att inta produkten i tävlingssammanhang där dopingtester förekommer.
Läkemedelsverket skrev i somras ett brev till Gymgrossisten som skulle besvarats före den 19 juli. Huruvida Läkemedelsverket fått svar eller inte är ännu inte bekräftat. Om svar inte anhålles kan Läkemedelsverket läkemedelsklassa preparaten och kräva ett vite på upp till 500 000 kronor, men försäljningen skulle även kunna medföra böter och fängelse i högst ett år.

Efter tillrättavisningen från Läkemedelsverket slutade Gymgrossisten att sälja 13 av de 15 läkemedelsklassade produkterna. De andra två har fått sina medicinska påståenden borttagna. Kommunikationschefen hos Gymgrossisten Fredrik Bengtsson menar att inget medvetet fel har begåtts samt att Gymgrossisten följer de regler som finns och tar bort de produkter som blir dopingklassade eller läkemedelsklassade av Läkemedelsverket. Han menar dock att det skulle ta för lång tid att låta produkterna prövas före säljstart. Till Dagens Industri sade Fredrik Bengtsson följande om Läkemedelsverkets kontroller:

– ”De gör sina granskningar och ändrar sina bedömningar efter hand. Vi önskar en tydligare lagstiftning där det blir enklare att i förväg bedöma hur en produkt ska klassas.”

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer