5:2 dieten – Nej tack. Inte den heller

”This is my Krönika. There are many like this but this one is mine.” En dokumentär på TV som föll alla rätt i smaken och så fick vi en ny dietfluga. Så lite krävdes för en veritabel explosion. Jag tror att det är en hel rad med tillfällen och förhållanden som gör att en diet slår igenom …

”This is my Krönika. There are many like this but this one is mine.”

En dokumentär på TV som föll alla rätt i smaken och så fick vi en ny dietfluga. Så lite krävdes för en veritabel explosion.

Jag tror att det är en hel rad med tillfällen och förhållanden som gör att en diet slår igenom och vinner mark. En del beror på att folk är väldigt pålästa idag. Det gör att man också är mer intresserad och mottaglig för ny kunskap och nya infallsvinklar på gammal kunskap.
En annan del är att träning och kost fortfarande är väldigt trendigt. Jag är lite osäker på hur länge man kallar något en trend och när det går över och blir en faktisk förändring, men vi kan inte vara långt ifrån det nu.

En diet är en starkt kommersiellt styrd drivkraft. Man säljer en dröm. En genväg till den perfekta kroppen eller till den jättelätta viktnedgången. Och du köper.
Av Adlibris (en gigantiskt stor bokhandel på webben) topp 5 sålda böcker innehar ämnet 5:2-dieten plats 3,2 och 1.
Frågor på det?

Innan jag kör sågningen på hela ”dietsvängen” så kan jag bara kort förklara varför du faktiskt kan gå ner i vikt på 5:2 dieten(Ät normalt i 5 dagar – Fasta i 2 dagar) eller dieter överhuvudtaget för den delen.
Den största anledningen är att du äter mindre. Du fastar ju. Största vinsten med en sådan här diet är att den tenderar att skydda dig ifrån dålig kosthållning.
Så.

Nu – MOTORSÅG.

Kolla här: Engelskans ord ”diet” betyder kosthållning. Inte ”hej-jag-skall-bli-snygg-smal-och-känd-till-semestern”-viktnedgång. Börja där. Sluta tänk på allt i viktnedgångssyfte. Du är ju inte dum i huvudet. Du förstår ju bättre än såhär.
Varför skall inte kroppen få äta när den är hungrig? Varför skall den inte få tillräckligt mycket med bra bränsle för att kunna röra på sig som den är utvecklad att göra? Varför skall vi uteslutande äta ett eller ett par livsmedel bara för att det är ”bra för figuren”? Varför skall vi bara äta fett och protein för att bli snygga och smala?

Tänk efter nu istället.

När en ”ny” diet kommer är den inte sällan grundad på ett fåtal studier. Dessa studier är sällan gjorda av någon högre kvalité och visar nästan aldrig någonting som med säkerhet kan tala om att just denna kosthållning är bra för människa.
Studier kostar nämligen väldigt mycket pengar. Forskare skall ha betalt, dom skall ha någonstans att vara osv. Kvalitativ forskning görs idag där de stora pengarna finns. Dvs. på läkemedel. Därför kommer det relativt dåliga studier som handlar om en så simpel grej som viktnedgång genom mat.
In kommer sedan företag som ser möjlighet att göra pengar på dieten. Man tar studien som visade nästan ingenting alls och ”hypar” upp resultaten, får eventuellt en kändis eller två att hänga på, lite mediatid och där fick du vara med om en diets födelse.

Inte heller DENNA diet kommer ge dig din drömkropp. Det gör ingen diet. Inte utan träning och aktivitet. Som din kropp är skapt för att göra. Du kan liksom inte lura kroppen.

Jag GARANTERAR dig att du kommer få bättre resultat genom att börja träna smart, tungt och strukturerat och samtidigt klippa bort det värsta matbeteendet.

3-4 smarta pass i veckan, anpassad och tung styrketräning och konditionsträning, normal vardagsmotion, smart mat med rätt typ av obehandlade livsmedel och tålamod i typ 4-5 månader.
Där har du en fungerande setup vars resultat du kommer få ha kvar. Din kropp kommer inte vara tom och mjuk. Du kommer bli stark och hård.

Men inte fan är det en diet.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer