Efter UFC 142

Tio matcher i Rio de Janeiro levererade över förväntan när UFC 142 hölls i helgen.

Jose Aldo visade med brutal tydlighet varför han är bäst i världen. Chad Mendes brottning som tjänat honom så väl tidigare, blev enkelt stoppad av vattentätt nedtagningsförsvar. Aldo inväntade tålmodigt ett läge att släppa loss sina stående tekniker, och första ronden såg ut att passera odramatiskt. I slutminuten hade Mendes kopplat grepp mot buren, i en låst situation som verkade bli slutet på ronden. Men mästaren tog sig loss, vände runt och knäade i en enda elegant rörelse. Utmanaren föll handlöst och fick ta emot en smäll på marken som definitivt avgjorde. Rusig av segern sprang Aldo ut i publiken och ställde till med ett mindre upplopp innan segern gjordes officiell i buren.

Anthony Johnson ställde till det för sig redan på invägningen, och missade med stor marginal vikten trots bytet till en högre division. ”Rumble” presterade dock bättre i matchen än på vågen, och anföll aggressivt från start. Vitor Belfort blev något överrumplad av anstormningen och pryddes snart av ett igenmurat öga. Men Johnsons tempo mattades och han fick ingen ro på marken, vilket delvis berodde på att domare Miragliotta otåligt bröt för att ställa upp fighten. Efter ett par minuter var det istället Belforts tur att etablera en topposition. Med endast ett tiotal sekunder kvar på ronden kunde Belfort hitta en matchavgörande rear naked choke. Den patriotiska publiken gick i taket med kvällens högsta bifall.

Det tog bara någon minut för Rousimar Palhares att hitta sitt pålitliga benlås. Efter ett misslyckat nedtagningsförsök fick ”Toquinho” tag i en fot, vilket var allt han behövde. Mike Massenzio upptäckte snabbt att han fastnat i en heelhook, och klappade direkt, men hade trots det uppenbara smärtor efter matchen.


Carlo Prater klarade sig inte mer än några sekunder mot explosive Erick Silva. Ett lågt skjut möttes av ett knä i kroppen, följt av hammarslag innan Prater kapitulerade. Men slagskuren ansågs ha träffat för mycket i bakhuvudet och domare Mario Yamasaki valde att diskvalificera Silva, ett beslut som omedelbart möttes av kritik från både publik och UFC-representanter.

Terry Etim mötte i princip en större och mer explosiv version av sig själv, i långlemmade prickskytten Edson Barboza. Den brasilianske thaiboxaren låg ett steg före med sina slag och rappa sparkar, och kunde enkelt skaka bort sporadiska nedtagningsförsök. Britten jobbade kreativt och fokuserat och slutade inte söka öppningar, men kämpade i konstant uppförsbacke. Matchen slutade spektakulärt med en snurrande hälspark i tredje ronden. Etim var utslagen redan innan han träffade marken.

Thiago Tavares och Sam Stout var jämnt matchade och arbetade aktivt över tre ronder, men bjöd inte på något sjöslag till match. Trots att Tavares nedtagningar mötte stabilt motstånd, kunde inte Stout dominera med sin thaiboxning. Med sekunder kvar av matchen träffade kanadensaren till slut hårt nog att få Tavares i gungning, men det var för sent och domslutet gick till Brasilien.

Edinaldo Oliveira fick inte visa mycket av sin boxning i UFC-debuten. Gabriel Gonzaga valde klokt nog att skippa slagväxling, sökte och fick nedtagningar och utnyttjade sitt övertag i jiu jitsu. En rear naked choke i slutet av första ronden avgjorde.

Yuri Alcantara utklassade Michihiro Omigawa stående och på mark, med en brutal armbar som avslutning på rond ett. Japanen vägrade dock klappa och blev lite kontroversiellt räddad att klockan, trots att armen var kraftigt översträckt. Omigawa hade därefter korta stunder av framgång och överlevde tiden ut, men blev i stort dominerad av den talangfulle Alcantara. Samtliga domare gav segern till den brasilianske fightern.

Mike Pyle gjorde snabbt och oväntat processen kort med Ricardo Funch. Pyle som främst är känd för sin grappling, avgjorde redan i den inledande slagväxlingen, med en serie och ett knä som fick Funch att kapitulera mot buren efter en dryg minut.

Felipe Arantes gick en omväxlande och jämn duell mot Antonio Carvalho över tre ronder. Carvalho dominerade inledningsvis, men den mer uthållige Arantes tog över mer i senare ronder. Arantes fick domslutet med två ronder mot en.

Fighterpodden Avsnitt 26 - Bröderna Teymur

Kommentarer