SM i Kyokushin 2011

SM i Kyokushin fullkontakt Karate avgörs i Gävle den 3 december. Årets SM är det allra första för Kyokushin och det har föregåtts av en snårig debatt och olyckliga omständigheter där sista ordet ännu inte är sagt.

Svenska Karateförbundet ligger inte under Svenska Budo- & Kampsportsförbundet (SB&K) utan bildar ett eget förbund. Idrotten Kyokushin däremot, ligger som ett underförbund till SB&K.

Debatten föregicks av att det uppdagades att Svenska Karateförbundet redan den 25 oktober 2009 både ansökt och fått SM status för Kyokushin hos RF. Ansökan gjordes när karaten fortfarande låg som underförbund till SB&K. En ansökan om SM-status kan formellt bara göras som Specialförbund, vilket karaten formellt sett inte var förrän den 1 januari 2010. Beslutet från RF om beviljad SM status kom trots det, redan i början på december 2009.

Beslutet har berört och upprört många. I praktiken innebär det att idrotten Kyokushin, som ligger under SB&K, följaktligen hindras att anordna SM för sin idrott. Anledningen till att Kyokushin fått status av egen idrott och bildar ett eget underförbund till SB&K är att Svenska Karateförbundet inte vill rucka på sina stadgar som har ett förbud mot knockout som vinstgivande moment vilket innebar att Kyokushins huvudsakliga tävlingsform inte kunde beredas plats där.

Magnus Hanssen, landslagscoach och instruktör på Keiko, en av Sveriges mest framgångsrika klubbar internationellt, kommenterar SM och den politiska debatten kring tävlingen så här: ”Jag kan inte nog beklaga hur tråkigt jag tycker det är när politik smutsar ner de idrottsliga värdena. Jag tycker det som sker är respektlöst mot alla som tränar hårt och som är värda ett ”riktigt” SM oavsett organisation och stiltillhörighet.”

– – –

SM Kyokushin 2011: http://www.swedenkyokushin.se/om.html

Inlägg i debatten 2010, SB&K:

http://www.budokampsport.se/nyheter/kyokushin-fick-sm-status

http://www.budokampsport.se/nyheter/kyokushins-f%C3%B6rsta-sm-st%C3%A4lls

http://www.budokampsport.se/bloggar/m%C3%A4rkligheterna-som-stoppade-kyokushin-sm

Världsmästaren i thaiboxning, Josefine Lindgren Knutsson, minns VM och delar med sig av sina framtidsplaner.

Kommentarer