Death warrior

Den senaste ambitionen att göra actionfilm av MMA är inget för de politiskt korrekta. I rullen Death warrior gäller slagsmål till döden, skitiga miljöer och inte mycket till städad sportslighet. Däremot deltar en försvarlig del av MMA-eliten i mindre roller.

Death warrior kommer knappast passera obemärkt, med namn som George St. Pierre, Rashad Evans, Keith Jardine och Quinton ”Rampage” Jackson i rollistan. Filmen som var planerad att släppas 2008, har i övrigt hållit en låg profil än så länge. Jämfört med rullarna Never back down och Redbelt, har reaktionen ifrån MMA-världen ännu inte kommit. Men reaktioner lär det bli.

Filmen handlar om en MMA-utövare som luras in i en undejordisk tävlingsform där matcherna är på liv och död. Hjälten tvingas slå sig fram, eller döda sig fram om man så vill, för att överleva. Samtidigt försöker han lösa gåtan om hur han blev indragen, vem som ligger bakom och hur han ska ta sig ut. Filmens synopsis beskriver en ”ultimate showdown” där det endast kan finnas en ”death warrior” till slut. (Vilket låter rimligt om tanken är att slå ihjäl konkurrensen).

Filmens huvudperson är B-actionskådisen Hector Echavarria, som även är medskribent till manuset. 39-årige Echavarria har tidigare försökt göra actionfilm av MMA med den bortglömda ”Confessions of a pitfighter” som kom 2005. Under året är det dessutom planerat att filmen Never surrender ska släppas. Även i denna är Echavarria filmens stjärna, omgiven av kända namn ifrån MMA. Never surrender skyltar med att ha med ”världens främsta MMA-fighters, i deras första film”. Ett påstående som backas av deltagande fighters som George St. Pierre, Anderson Silva, BJ Penn och Quinton ”Rampage” Jackson. Filmens tagline är ”One arena, no rules, all pain”.

Skillnaden mellan de två filmerna som Echavarria deltar i under 2009, som båda handlar om MMA, tycks med andra ord vara att den ena eftersträvar lite realism, medan den andre handlar om dödsmatcher. Förutsatt att inte filmerna floppar och dyker under radarn fullkomligt, borde årets debatt kring moral och hur sporten framställs vara given.

Fighterpodden avsnitt 49: Vi snackar med Jack Hermansson om matchen mot Jacare, samt med Babak Ashti och Pannie Kianzad inför Superior Challenge 19

Kommentarer