Artikel

Pernilla Johansson: Time for Thai

Thaiboxningen är mer aktuell än någonsin. Den svenska landslagstruppen befinner sig i en guldålder på damsidan, samtidigt som Frysbox expanderar och distribuerar sporten till en ung bredd – mitt i allt står Pernilla Johansson.

Beskedet om att årets VM i thaiboxning skulle gå i Jönköping är en torr story: Sverige låg bra till i förhandlingarna och en dag kom ett bekräftelsemejl. Och på så vis stod det klart att världens bästa thaiboxare ska göra upp på svensk mark mellan den 19 och 29 maj.

I stora drag var det SM-vinnarna som togs ut till landslaget – många var sugna på att delta nu när världsmästerskapet går på hemmaplan. Pernilla Johansson är just nu ordförande i Svenska Muaythaiförbundet, hon är entusiastisk över uppställningen som består av peppade fighters som är redo att köra.

– Isa Tidblad Keskikangas och Sofia Olofsson har båda vunnit världsmästerskap förut – men de är absolut värda att hålla ögonen på när det gäller damsidan. På herrsidan har vi ju Sanny Dahlbeck som kört som proffs och är en jätteduktig fighter, han har chans på VM-guld i A-klass.

Apropå Sanny, vad säger du om kritiken mot proffs i amatörlandslaget?

– Jag kan förstå kritiken, men alternativet är att sänka kvaliteten i sporten. Det ska ju vara de bästa thaiboxarna som vinner mästerskapen – det blir ju inte bra om våra svenska mästare är fejk eftersom det finns vassare proffs i landet.

Du har varit i thaiboxningens hetluft i över tio år, hur tycker du att nutid står sig mot dåtid?

– Största skillnaden är damsidan. När jag höll på för tio år sedan var vi fyra i landslaget och på SM gick man kanske en match… Nu är det en helt annan grej, nuförtiden blir vi bästa damlandslaget på VM, har en fighter i varje viktklass och är framstående på amatörnivå internationellt. Något som vore häftigt är en tungviktsmedalj på herrsidan, det har vi inte haft sedan Jörgen Kruth och Martin Holm.

Klockan börjar närma sig femsnåret och allt fler besökare rinner ner för trapporna till TiP Muay Thai, Pernilla Johansson är noggrann med att hälsa på varenda en. Frysbox står härnäst på schemat: ett projekt som har nio år på nacken. Fröet såddes genom en särskild thaiboxningsgrupp för unga tjejer som utsatts för brott, eller utsatt andra för brott (nu finns både tjej- och killgrupper). Nästa år kommer allt fler ledare utbildas i Frysboxmetoden, expansionen kommer märkas under 2018 och kan bli en pusselbit i att stärka den svenska thaiboxningen.

– Jag minns själv när jag tränade och tävlade för Vallentuna Boxingcamp, jag var enda tjejen förutom receptionisten som ibland hoppade in för motionens skull. Det kom ofta in nybörjartjejer som ville köra – men det var svårt att känna sig hemma bland alla killar, det fanns ingen att identifiera sig med.

På väggen bakom henne samsas bilder på Frysboxgrupper och tidningsurklipp med de stora stunderna från Pernillas egna karriär. Du som inte har järnkoll på hennes meriter får här en recap: hon har varit aktiv thaiboxare sedan 2004 och har totalt 27 års erfarenhet av kampsporten. Pernillas tävlingskarriär som thaiboxare peakade under 2006, då hon vann VM (både IFMA och WMC). Om hon skulle storrensa bland meriterna i vitrinskåpet är det WMC-bältet som får ligga kvar. År 2006 skulle hon som första kvinna alltså gå en proffsmatch, dessutom på hemmaplan, vilket tvingade henne att säga upp sig som polis.

Något som vore häftigt är en tungviktsmedalj på herrsidan, det har vi inte haft sedan Jörgen Kruth och Martin Holm

Eftersom detta var före YouTubes storhetstid så får nyfikna nöja sig med en beskrivning:

– Jag mötte en tjej från Australien som var decimetern längre, aktuell klass var -67 kilo. Under min karriär så fick jag alltid höra att jag aldrig vunnit för att jag hade bäst teknik. Jag hade ju kört taekwondo-ITF väldigt länge. Jag vann mycket på snabbhet, vilja och min oortodoxa stil, jag körde inte som de förväntade sig, förklarar hon.

Men de som kände henne visste att Pernilla kunde kriga och slå hårt. I fjärde ronden fick visserligen australiensaren in en armbåge som gav Pernilla en cut ovanför brynet, blodet kunde lyckligtvis stoppas med en rejäl klick vax. Pernilla fortsatte köra, australiensaren kom aldrig in i gamet igen. Numera är Pernilla Johansson tungt meriterad och gick faktiskt en match så sent som förra året. Som hon vann.

– Vi var nere på träningsläger i Thailand och bokade upp alla på matcher. Jag har det i mig! Sisådär två, tre gånger i veckan är jag med på pass och försöker sparra Isa samt Anna Strandberg. Jag har ju tränat och tävlat så länge och kan kampsporten, men skulle varken orka eller vilja lägga ner tiden för att ha konditionen… Jag står mig lagom på tre ronder, haha!


FAKTA – PERNILLA JOHANSSON

Årsmodell: Född 1975. Bor: Stockholm, kommer från Kalmar. Gör: Utbildad polis, driver TiP Muay Thai och jobbar med projektet Frysbox. Förbundsordförande för Svenska Muaythaiförbundet.

Siffror: 150 matcher inom Taekwondo ITF. I kick- och thaiboxning har hon gått 19 matcher, varav 17 vinster, 1 förlust och 1 oavgjord.

Meriter i urval: I taekwondo har hon dubbla VM-brons, två EM-guld, ett EM-silver, två NM-guld och sex SM-guld. I kick- och thaiboxning har hon VM-guld från WMC, IFMA och WKA. Hon har två SM-guld i thaiboxning och ett SM-guld i kickboxning fullkontakt.

Kuriosa: När Pernilla fick priset som Årets ledare på Kampsportsgalan 2014 löd motiveringen såhär:

”Bakom varje framgångsrik idrottare återfinns en hängiven ledare i kulisserna, alltid redo att ge råd och inspiration. Den som juryn tyckte genomförde sitt uppdrag med extra finess var Pernilla Johansson från TiP Muay Thai IF. Förutom att vara en uppskattad ledare driver också Pernilla det sociala projektet Frysbox på Fryshuset.”


Fighter Magazine 4-2015

[Den här artikeln har även publicerats i Fighter Magazine nummer 2-2015 som du kan läsa via Ztory och Readly]

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer