Historisk ansökan om storgala i proffsboxning

Pugnus Boxing Promotions har inlämnat en ansökan om tävlingstillstånd för en gala i Karlstad 24:e september.

Pugnus Boxing Promotions, landets största promotor och arrangör av proffsboxning har inlämnat en ansökan om tävlingstillstånd för en gala i Karlstad fredagen den 24:e september. Ansökan har tillställts Svenska Proffsboxningskommissionen för vidare behandling med Kampsportsdelegationen och Länsstyrelsen i Örebro.

Den historiska dimensionen återfinns i det faktum att arrangören anhåller om längre matchdistanser än den hittills tillämpade och begränsade matchlängden om 12 minuter. Ansökan skall ses som ett led i en normalisering av arbetsvillkoren för de svenska proffsboxningsutövarna och en harmonisering till internationellt tillämpade regelverk avseende matchdistansen. De svenska utövarnas säkerhet och intressen befästs och intensifieras vid utökade möjligheter att utöva sitt värv inom landets gränser.

Proffsboxningen blev åter tillåten i Sverige vid ingången av år 2007 efter att ha varit förbjuden sedan år 1970. Promotorn har arrangerat 4 större galor i landet med en lång rad storstjärnor och mästerskapsmatcher under åren 2007-2009.

Ansökan om längre matchdistans omfattar följande två kamper:

  • Cliff Soukka (Sverige) vs Allan Vester (Danmark) – över 8 ronder i lätt mellanvikt.
  • Andreas Gustafsson (Sverige) vs Claus Bertino (Danmark) – över 6 ronder i tungvikt.

Cliff Soukka är en av Sveriges mest lovande proffsboxare av idag, svensken ställs mot en av Danmarks främsta ringkämpar i förre VM-utmanaren i weltervikt tillika George Scotts baneman, stilboxaren Allan Vester.

Tungviktaren Andreas Gustafsson från Norrköping utgör landets stora hopp i tungviktsklassen.
Obesegrad så långt och tidigare femfaldig svensk mästare som amatör. Gustafsson har en stor utmaning framför sig i skicklige och meriterade dansken Claus Bertino som är Danmarks främsta tungviktsboxare idag med position för en titelmatch i Europa. Dansken besegrade förre europamästaren från Italien Paolo Vidoz tidigare i år och är under ledning av Team Palle.

Övriga kamper på galan omsluter bland annat ett flertal dammatcher av vilka en sannolikt blir en
titelmatch. Förutsättningen för galans förverkligande är att inlämnad ansökan vinner gehör.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer