Nyhet

Ramsey Nijem palestinskättad UFC fighter: ”Detta kommer bli min historia att berätta”

Ramsey Nijems senaste vinst på UFC Fight Night ”Minotauro vs Nelson” i april var en vändpunkt för fightern men inte i, utan utanför buren. För första gången omfamnade Nijem sitt ursprung fullt ut, sina amerikanska såväl som sina palestinska rötter. Det blev en omtumlande upplevelse för fightern.

”Det var det bästa ögonblicket i min karriär. Det kändes overkligt att gå ut med stödet från alla dessa människor runt omkring. Det är ett sådant ögonblick du alltid kommer att komma ihåg, och jag kommer förmodligen berätta det för min barnbarn, om och om igen. Din morfar eller farfar berättar alltid samma historier om och om igen. Detta kommer bli min historia att berätta.”

I april i år, när Nijem (9-4 MMA, 5-3 UFC) mötte Beneil Dariush (7-1 MMA, 1-1 UFC) på UFC Fight Night ”Minotauro vs Nelson” i Abu Dhabi gick Nijem ut draperad i den palestinska flaggan. Reaktionen från publiken var överväldigande. Det är inte första gången Nijem går ut med palestinska flaggan över axlarna men det var första gången han öppet diskuterade sin önskan om att representera sin pappas hårt ansatta hemland.

”Med allt som pågår i Mellanöstern så vill jag representera det palestinska folkets rättigheter och försöka sprida lite positivt ljus över den negativa situationen.”

Väl i buren så vann Nijem matchen övertygande genom TKO redan i första ronden. Vinsten var Nijems andra raka vilket torde visa på att den förra vinsten, efter en rad förluster, inte var en tillfällighet.

Nijem återvänder till UFC-buren senare den här månaden då han tar sig an ännu en obesegrad fighter, Carlos Diego Ferreria (10-0 MMA, 1-0 UFC), på UFC 177 i Sacramento Kalifornien den 30 augusti.

Ferreria vann sin UFC-debut mot TUF 16 vinnaren Colton Smith via submission på bara 38 sekunder.

Nijem:

”Jag hoppades på en match i augusti, och det är den här matchen jag fick. Han (Ferreria) är obesegrad, han slog en ”TUF” vinnare på bara 38 sekunder. Han var mästare. Det är mycket hype omkring honom. Det är bara det att jag kommer gå in i den matchen med så mycket mer, och jag har inget annat val än att gå ut och prestera ännu en gång.”

”Jag kommer vinna en titel och den här killen står i vägen. Jag är inte orolig över vem motståndaren är, vad han heter, vilken hans stil är. Jag går ut för att göra mitt bästa, för att göra ett avtryck, och fortsätta uppåt i lightweight divisonen.”

Situationen i Mellanöstern oroar Nijem och han är kritisk mot den israeliska UFC-fightern Noad Lahats senaste uttalande om den pågående konflikten.

”Alla vet vad som pågår i Mellanöstern och det är en frustrerande situation för de flesta palestinier. Det är en tung situation. Varje gång det är krig så splittras familjer och så vidare. Om jag bara kan gå ut, prestera bra, bära den palestinska flaggan fram till buren och ge alla en timme borta från allt det där så har jag gjort mitt jobb.”

Den israeliska fightern, Noad Lahat, har som vi tidigare rapporterat om pausat sin karriär för att åka till Israel och tjänstgöra för den israeliska armén i konflikten med Palestina och Gaza. Lahat har bland annat gått ut och sagt:

”Du kan inte uppnå fred om du inte är beredd att gå i krig. Om folk attackerar dig och de inte kommer sluta förrän du är död, då måste du kriga. Det finns ingen annan väg.”

Många har kritiserat Lahat för sitt agerande och flera tycker att han inte hör hemma i UFC då UFC bör vara en plattform för fred. En plats där fighters ska bejaka positiv attityd, främja mångfald och respekt och definitivt inte vara en plattform att främja krigsbrott och skamfila bilden av en hel nation.

Nijem reagerade på Lahats uttalande och agerande:

”Jag tror att Noad Lahat vet att han inte hör hemma i UFC. Han är 1-1 med en skitvinst i sin hemstad. Han använde den här armé-grejen för att göra sig själv relevant eftersom hans fighting inte räckte till för att göra det. Han kan inte hantera en rättvis match. Om han verkligen vill göra skillnad så skulle han använt sin plattform att främja fred istället för att måla upp en bild av de elaka palestinierna han måste stoppa.”

Kommer fighters fortsätta integrera idrott och politik eller kommer UFC att sätta stopp för det och statuera exempel med Lahat?

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer