Nyhet

Boxning: Klara Svensson, Sauerlands nya ”Golden Girl”

Klara Svensson är 26 år gammal och hade en oerhört framgångsrik amatörkarriär med fem stycken SM-guld, två guld från Nordiska mästerskapen, ett silver i europeiska mästerskapen och ett brons och två silver från VM.

Klara är 26 år gammal och hade en oerhört framgångsrik amatörkarriär med fem stycken SM-guld, två guld från Nordiska mästerskapen, ett silver i europeiska mästerskapen och ett brons och två silver från VM.

Hon har redan hunnit ta två titlar i sin korta karriär som proffs. WBC Silver female titel och WIBF Women’s International Boxing Federation titel, i lätt weltervikt (60 kg). Fightermag pratade lite med den trevlige Klara Svensson om hennes senaste match och flytten till Sauerland.

Du vann precis över Milena Koleva i en tät och tuff fight. Vad var hennes största styrka tyckte du?

– Hennes största styrka var att hon var hårdslående och kom med explosiva slag i oortodoxa vinklar.

Du såg tröttare ut än vanligt på slutet av matchen, var hon den fysiskt tuffaste du mött som proffs?

– Konditionen kändes faktiskt bra. Det var mer en frustration över att min egen boxning inte kom igång som jag ville som var tröttsamt. Hon var definitivt den tuffaste motståndaren i helhet hittills.

Hur kändes det i kroppen efter matchen?

– Kroppen kändes faktiskt fräsch. Det enda som spökade var ett cut på mitt högeröga.

Det har pratats väldigt mycket om dig i media den senaste tiden. Först på grund av Sauerland signingen och sedan matchen på Nordic Fight Night. Hur känns det?

– Det är roligt efter två år i Tyskland där jag var mer i ”skymundan” från den svenska publiken.
Att flytta över till Sauerland är ett lyft för vilken boxare som helst.

Hur är skillnaden för dig personligen, träningsmässigt, möjlighetsmässigt och så vidare?

– På det personliga planet så innebär flytten att jag jobbar närmre vänner och familj i Malmö. Köpenhamn är nära hem. Det känns som att perioderna inför match blir mindre isolerade på grund av det. Min nya tränare Joey Gamache medför en helt ny kompetens och bidrar till att utveckla min boxning ännu mer. Det är ett organiserat team och det är skönt att känna trygghet i att alla galor och saker runt om behandlas på ett seriöst och proffsigt sätt. Möjligheter till bra träning, matchning och deras globala kontaktnätverk gör att det känns som att framtida titelmatcher kommer kunna vara möjliga, det vill säga om jag fortsätter att vinna mina matcher.

Du är nu i samma stall som Cecilia Braekhus, ny sparringpartner?

– Det är en ära att vara i samma team, jag har följt hennes karriär. Det skiljer ju bara en viktklass mellan oss, så vi kommer säkerligen att sparra i framtiden.

Vem är drömmötet för dig, om du får välja själv?

– Drömmötet hade varit att gå upp mot regerande mästarinnan i WBC eftersom jag har WBC silverbältet. Hon heter Fernanda Soledad Alegre och kommer från Argetina. Jag är dock inte helt säker på om hon är aktiv fortfarande. Men det hade varit fint att få ta någons bälte!

Har ni pratat om ny match än?

– Det ser ut som att jag kommer att boxa innan året är slut. Kan inte bekräfta var eller när än.

Du har 11 segrar nu utan förlust. Som amatör är det vanligt att vinna några och förlora några. Vad är den största skillnaden nu som proffs?

– Som proffs är det hela tiden känslan vinna eller försvinna. Även om jag mötte de bästa i världen som amatör så tycker jag att skillnaden är att när det finns pengar inblandade finns det en annan kampvilja hos motståndarna. Det gäller så mycket mer än bara äran, som det i vissa fall var som amatör. Sen är det mer fysiskt hårt med längre matcher, liberalare regelverk och tunnare handskar.

Avslutar vår frågestund med den mest intressanta frågan av alla. Vad äter du helst dagen efter match?

– Haha, det roliga är att under diet inför invägning så planerar man allt man ska äta efter matchen. Men sen när du väl är tillåten att äta, så är det liksom inte lika gott. Men till normaliteten hör choklad och pasta.

Angående drömmötet med Fernanda Soledad Alegre så gick hon match i fredags mot Maria Angelica Ruiz som hon vann på UD. (unanimous decision) Svensson kan nog få sin chans i framtiden, om allt vill sig väl.

Fotograf: Wende

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer