ArtikelNyhet

Åldern har ingen betydelse!

Brandon Denito, 55 år, är unik i världen. Han kommer delta i KWU som den äldste och framför allt den högst rankade utövaren (6 Dan). Världsmästerskapet är i Ryssland Ekaterinburg 9-10 december. Tävlingen är inom Karatestilen Kyokushin som är så kallad Knock-Down karate, en av världens tuffaste kampsporter. Det är ca 250 deltagare anmälda varav 146 av dem har svart bälte.

Kyokushin karate grundades 1957 av Sōsai Ōyama Masutatsu i Japan. Idag utövas sporten över hela världen och en av våra mest kända profiler är Dolph Lundgren. Under tävling så används inga benskydd eller handskar och slag är tillåtna mot bålen, men inte ansiktet. Sparkar och knän är tillåtna mot hela kroppen och huvudet med full kraft. Får man in en perfekt spark i huvudet så får man ”ippon” och vinner matchen. Ett annat sätt att vinna är att vara dominant eller att motståndaren inte orkar – uthållighet och psyke samt taktik är avgörande.

Brandon Denito är uppväxt i Isfahan i Iran och började träna karate redan som 7-åring. Han flyttade till Sverige 1985 och bor i Rågsved söder om Stockholm. Förutom karate så har Brandon utövat judo, kickboxning, thaiboxning och MMA under sin karriär, samt har varit tränare under många år och drivit dojos (kampsportsgym) på en mängd olika platser i Sverige.

Idag har Brandon en egen dojo i Vasastan i Stockholm och tränar själv cirka 20 pass per vecka, vilket är otroligt bra med tanke på sin ålder. Brandon har över 25 Japanresor i bagaget, innehar sjätte gradens svarta bälte och har titeln shihan (師範, ordet betyder mästarinstruktör eller förebild) – en titel som få har utanför utanför Japan.

I Ryssland kommer Brandon att ge 20-25-åriga elitfighters en match kan vi lova. Med sin erfarenhet, fysik och erfarenhet kan han nå guld! Ålder är bara en siffra.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer