Krönika

Gästkrönikör Carl Ryrberg: Ordförandens halvårskrönika

Svenska HEMAförbundets ordförande Carl Ryrberg sammanfattar 2017, so far.

Det har nu gått ett halvår sedan jag fick förnyat förtroende som ordförande i Svenska HEMA-förbundet och den nya styrelsen har börjat få lite saker gjorda. Det är ett riktigt vasst gäng ni valt denna gång, HEMA-Sverige. Bra jobbat.

Flera bra och efterlängtade projekt är på gång och jag ser verkligen fram emot hösten. Ett av de viktigaste är förbundets ”Starta-förening”-kit som vi snart kommer att släppa. Syftet är att hjälpa nya föreningar med allt från stadgar till träningsupplägg och jag är övertygad om att det fina underlag som framförallt Jenny och Magnus har upprättat kommer vara till stor hjälp både för helt nystartade klubbar och för mindre föreningar som vill ta nästa steg i sin utveckling. Vi har även nyligen genomfört en instruktörshelg i Malmö där instruktörer från hela Sverige träffades, utbytte idéer och lärde sig av varandra. Instruktörsutbildningar är ett annat projekt som vi arbetat med och där vi förhoppningsvis kommer kunna presentera ett nytt steg under nästa halvår.

Under det första halvåret har vi även färdigställt vår ansökan till det internationella HEMA-förbundet (IF-HEMA) och jag hoppas att de tusentals (typ) sidorna underlag vi sammanställt leder till att vi antas som medlemland och kan ta klivet ut i Europa och driva HEMA:s utveckling på den arenan. Annars har jag slitit mitt hår över den hopplösa byråkratin helt i onödan.

I juli var vi med på SM-veckan i Borås. Tusentals människor såg våra snygga och proffsiga matcher mitt i stan i Borås och minst lika många såg ett viralt klipp där Jesper fäktade långsvärd med TV-profilen Kalle Zachari Wahlström. SM var en intressant upplevelse för mig, det framgick mycket tydligt att vi faktiskt inte är så ”garage” och lillebror som vi ibland tror. Svensk HEMA har hjärna och hjärta och vårt driv och vår kompetens är något som saknas i många mer etablerade idrotter.

För tredje året i rad var förbundet på plats under Medeltidsveckan i Visby. Precis som tidigare år var alla pass slutsålda och vi kommer behöva titta på större ruin till nästa år för att undvika att platserna tar slut tjugo minuter innan kursen. Jag är väldigt tacksam till alla som tar tid från sin semester för att hjälpa till att visa upp riktig svärdskonst för medeltidsentusiaster och jag hoppas att rekryteringsarbetet i Visby ger effekt i alla Sveriges föreningar.

Vi är inne i en sjukt härlig tid i svensk HEMA, men vi måste fortsätta att lägga vår energi och vårt fokus på att bygga sammanhållning, vara inkluderande, tänka innovativt och faktiskt skapa saker. HEMA växer och utvecklas fortfarande och vi måste behålla vår pionjärsanda. Har du en idé – förverkliga den! Lägg inte tid och energi på att tycka saker på sociala medier, var med och driv HEMA framåt. För HEMA blir precis vad vi tillsammans gör det till.,

Skrivet av Carl Ryrberg
Foton: Privata

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer