Nyhet

Taekwondoledare avstängda i fyra år

Europeiska taekwondounionen (ETU) har stängt av fyra tidigare styrelseledamöter i det svenska taekwondoförbundet, bland dem den förre ordföranden, i fyra år. Personerna misstänks för att ha raderat dokument på svenska förbundsdatorer.

Under utredningen har filer återskapats som enligt ETU visar hur de har planerat att smutskasta personer i det europeiska förbundet, uppger det svenska taekwondoförbundet i ett pressmeddelande. Som grund för avstängningen anges också att den tidigare styrelsen ska ha haft planer på att försöka starta ett nordiskt förbund och uppges således ha konspirerat mot ETU.

Avstängningen innebär att de inte får utöva sporten eller ha administrativa uppgifter. De får inte heller vara åskådare på ETU:s tävlingar. Stridigheterna och konflikterna runt det svenska taekwondoförbundet har pågått länge. Förbundet har tidigare uteslutits ur ETU på grund av missnöje med att Sverige i sitt förbund blandar de olika stilarna och tävlingssätten som de internationella förbunden ITF och WTF står för. Även inom det svenska förbundet har det bråkats, och den nya förbundsstyrelsen har bland annat anklagat den tidigare för ekonomiska oegentligheter.

Fakta: Bakgrund till taekwondobråket

Svenska taekwondoförbundet (STF) bildades 1997. Sedan dess har grenar anslutna till de olika internationella taekwondoförbunden WTF (med ETU som europeiskt kontinentalförbund) och ITF verkat inom STF. WTF godkänner dock inte att WTF- och ITF-grenar finns i samma organisation.

ETU uppmärksammades 2014 på hur STF var organiserat och beslöt i januari 2015 att stänga av STF.

I oktober 2015 slöts en överenskommelse om att STF skulle dela upp WTF- och ITF-grenarna i olika sektioner inom förbundet. Detta skulle ske vid årsmötet i april 2016. Avstängningen mot STF hävdes.

ETU bröt i början av 2016 överenskommelsen och stängde av STF.

25 januari 2017 meddelar ETU att fyra tidigare styrelseledamöter i det svenska taekwondoförbundet stängs av i fyra år.

Via TT

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer