Artikel

Irman Smajic inför MMA-EM: ”Motståndare kommer få ont”

För tre år sen vägde han 155 kilo och klev in på sitt första pass, i somras stod han som vinnare på VM i amatör-MMA. Lär känna Irman Smajic, som nu är aktuell under European Open i Prag.

Efter sommarens VM-framgångar i Las Vegas fick Irman Smajic en kunglig behandling i Västervik. Han fick köra en AC Cobra ner till torget, där kommunalrådet prisade en jetlaggad Irman framför Västerviksborna. Själv är han allra gladast över att otaliga ungdomar kontaktat honom och frågar hur och var de kan börja träna MMA.

irmanFörra VM blev stolpe ut för Irman Smajic. Då förlorade han på delat domslut – det här året vann han alltså på detsamma.

– Guldmedaljens storlek var som en liten parabol, jag fattade knappt att den var min! Även superduperproffsbröderna Nogueira sa ”good joob” för att man gått fyra, fem matcher på en vecka. Vinsten kändes underbart bra. Jag firade med en enormt stor mudcake på säkert ett kilo, med smält choklad och cheesecake vid sidan av, säger Irman.

irman-6

Håll i dig nu: men Irman pendlar tolv mil enkel väg till varje träning. Fastän han bor i Västervik håller han fast vid Kampsportscentret i Linköping, som han kreddar för sin resa från nybörjare till världsmästare på blott tre år. Till Linköping kör han fyra dagar i veckan, varje träning tar därför totalt fem, sex timmar. Detta kombineras dessutom med föräldraskap, samt heltidsjobb som tandhygienist och ordningsvakt.

– Äh, jag kör på så länge det funkar! Jag trivs verkligen i landslagets sammanhållning, att man är ett team som åker tillsammans.

Irman Smajic berömmer coachen Johan Jorup för sin snabba utveckling.

– Samarbetet mellan fighter och coach är pusselbiten som fått allt att funka riktigt bra. Allt från att skoja på hotellrummet, tagga till framför buren, lugna mig när jag nojar inför matchen, lösa det praktiska på plats och bestämma vad jag ska träna på…

Bland annat extrapoleras hans grappling – men det är ont om personer över 100-kilosstrecket att rulla med på svensk mark.

– Jag känner mig rätt bra i min striking men vill kunna hota underifrån, istället för att koncentrera mig på att resa mig. Men men, att kolla YouTube-klipp gick tydligen att vinna VM på, säger han roat.

irman-2Irman Smajic har haft motvind i form av skador. Han konstaterar att MMA är en sport där ”skadefri” bara är en utopi, att verkligheten är en skala av ”mer eller mindre skadad”. Trots det är självförtroendet starkt inför veckans tävlingar i Prag.

– European Open kommer bjuda på tufft motstånd hela vägen, men högst upp på pallen kommer jag stå. Jag tror själv jag har krånglat för mig själv och inte tagit den enklaste vägen inom fightingen. Självförtroendet har ökat nu när jag sparrat med nya. Dessutom har jag hittat en riktigt bra kombo som många motståndare kommer få ont av, säger han.


irman-5SEX SNABBA FRÅGOR

Vilka fighters beundrar du?

– Jag vill lyfta en gammal fighter som gjort mycket för sporten: Cro Cop. Han lyfte sporten och vågade möta vem som helst, han gick upp mot Bob Sapp där viktskillnaden var enorm, men han sänkte honom med ett överraskningsslag.

Beskriv din stil!

– Trögskallig. Nä, haha. Överraskande för att vara tungviktare, säger jag då.

Hur många tatueringar har du?

– 180 tatueringstimmar har jag gjort, jag har ritat de flesta motiven själv. Barnens namn ligger ju närmast hjärtat, men min MMA-pinuppa är snyggast. Blått och gult är ju passande nog både svenska och bosniska färger.

Vem i hela världen vill du möta?

– Brock Lesnar. Alla säger att han är så stor och vinner på sin styrka – det hade varit enormt att sätta en sån kille på plats.

Vilket är ditt paradnummer?

– Vad jag är bra på? Gud… Vad är jag bra på… Äh, jag vet inte. En riktigt bra uppercut har jag, folk tycker den är jobbig.

Har du något intresse utöver kampsporten?

– Jag har två motorcyklar, som blivit väldigt mycket stående i garaget. När jag inte tränar, tävlar, pendlar eller jobbar försöker jag ta en tur med motorcykeln – men det har bara blivit 30 mil på fem år…

Foto: Wahab Akman

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer