Nyhet

”Det är schack med din kropp som pjäser”

SM i Brasiliansk Jiu-Jitsu (BJJ) är bara ett par dagar bort. Vi befinner oss i Stockholm. Cemîl Karahan blickar över skolan han en gång studerat i, vilket också är hans nuvarande arbetsplats.

”Här känner jag mig bekväm”.

För Cemîl Karahan började inte den idrottsliga karriären särskilt tidigt. Det var 2012 som han, via Herdem Alacabek, hamnade på en BJJ-matta. Målet? Att stärka upp markgamet inom MMA.

”Sedan dess har jag inte tittat tillbaka”

 

prana7

Jag började köra BJJ på Hilti, men bytte till Prana 2014. Jag hade sett Max Lindblad på många tävlingar. Han såg så snäll ut, men var så otroligt teknisk och envis på mattan. Jag ville lära mig allt han kunde, så jag gick dit han tränade. När jag kom till Prana så var jag som en svamp: Jag sög åt mig allt alla hade att lära mig. Jag hade fått en bra grund på Hilti, men jag har utvecklats något markant hos Kenta Hammarström. Jag vill lära mig allt han har att ge mig.

Redan efter tre månaders träning började Cemîl Karahan tävla, och nu tävlar han aktivt. Han tävlar så fort han får chansen, vilket blir närmare tio tävlingar per år. Flytten över till Prana har fört med sig hela 14 guldmedaljer både nationellt, och internationellt för 24-åringen. Utöver dessa har han massvis med silvermedaljer, och ett guld från tiden på Hilti.

Jag har fått kämpa så mycket för varenda guld.

Förväntningarna på helgens svenska mästerskap är höga. Det är första gången Karahan deltar på SM, som bara är till för lila, brun och svartbälten. Han har däremot tävlat i både EM och VM tidigare, då anmälan har varit öppen för alla. Karahan förnekar däremot inte att tanken på en landslagsplats är lockande:

Jag har alltid velat vara en landslagsman. Det känns rätt nice att tävla för Sverige, trots att man representerar sin klubb och inte sitt land under tävlingarna.

Har du andra planerade tävlingar för detta året?

Först och främst blir det SM i helgen. I oktober blir det antingen Kroatien eller Grekland. Sedan blir det SM i Submission-Wrestling i december. Däremellan Nordic BJJ Open och Swedish BJJ Open.

Hur laddar du upp inför tävlingar?

Det blir en hel del fys och styrketräning. Mina klubbkamrater tränar på klubben, men jag som jobbar har inte möjlighet att delta på alla morgonpass. Istället får jag lägga upp den träningen på egen hand.

Ju närmare inpå tävling så blir det mest sparring. Hård sparring. Och massa drillande.

prana4

Vad är det som driver dig?

Jag mår riktigt bra av detta. Från att aldrig ha tränat en dag i mitt liv till att träna två pass om dagen. När jag är på mattan så känns det som att ingenting annat spelar någon roll. Jag är inne i stunden. Allt annat blir som en dimma, och försvinner. Om jag är mer stressad en dag och har massa bekymmer i livet så pausas det under tiden jag tränar.

prana5

De största målen är att bli svartbälte och världsmästare

Det är väldigt mycket jobb, och ingen lätt väg…

men Cemîl har även andra drömmar:

Jag vill bli så bra jag kan. BJJ:n har gett mig så mycket. Jag vill ha det som en del av mitt liv, och lära ut det till andra. I framtiden vill jag införa BJJ för ungarna i skolan, eller öppna en klubb när jag slutat tävla. Tillsammans med Robin Safar, Alan Alacabek och Herdem Alacabek.

Jag saknar Herdem…

prana6

Namn: Cemîl Karahan

Klubb: Prana JJ

Bälte: Vit [] Blå [] Lila [X] Brun [] Svart []

Viktklass: 88 kg

Aktuellt: Tävlar i BJJ-SM 17 september i Göteborg

Vad är BJJ? Schack med din kropp som pjäser. Mänskligt schack. Du vill överlista dina motståndare. Målet är att schack-matta dem

Favoritlås? Loop-choke variant som vi kallar för “Kurdish Necktie”. Det var någon som ville lära mig ezekiel-choke, men jag fattade inte hur man gjorde. Istället lyckades jag modifiera den till någonting annat, och sedan dess har den suttit.

Lås som du vill bli bättre på? Raka benlås.

Snyggaste låset? Triangel, simpelt. Eller en Rear Naked Choke.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer