ArtikelNyhet

Daniel Schälander: ”Jag ska ta med guldet hem till Sverige”

Han är svensk mästare i både shootfighting (2014) och amatör-MMA (2015). Han är även svensk mästare i BJJ (som Junior 2011). Han är MMA-landslagets fjäderviktare, Daniel ”Spiderpig” Schälander. Nu sitter han på ett plan på väg till Las Vegas för en debut i landslagssammanhang, nämligen amatör MMA-VM. Han debuterar i MMA-landslaget med ett mål i sikte: VM-guld.

Fightermag.se har intervjuat honom:

 

 

På tisdag (idag) bär det av till Las Vegas. Drömmer du om VM?

Ja snart smäller det! VM i Vegas är något jag haft i sikte ända sen dom började med det för tre år sedan. Då bestämde jag mig för att slå min väg in i landslaget och till VM truppen. Så det här är 3 years in the making för mig och något jag verkligen har sett fram emot sjukt länge. Det kommer att bli en riktig ära att få tävla för Sverige på den internationella scenen.

På vilket sätt har du förberett dig inför turneringen som väntar?

Tränat och slitit som ett djur nere på Allstars gym med alla monster som finns där, under ledning av Andreas Michael. När man slåss mot och tillsammans med UFC fighters på daglig basis vet man att man är redo att ta sig an vem som helst på amatörscenen. Jag har även lagt om min kost mycket tidigare och fått råd och styrning från min underbara sambo som är kostrådgivare och näringsterapeut för att få till en långsammare gradvis bantning så att det inte ska påverka min prestation negativt. Det blir lite annorlunda nu när vikten ska klaras fem gånger på en vecka.

Hur laddar du upp inför match på själva matchdagen ?

Inte på något särskilt sätt egentligen, jag brukar försöka sova så länge som möjligt så det bara är att vakna upp och väga in i princip. Sen tar jag det bara lugnt innan matchen och hänger med mitt team innan det blir dags att värma upp. Ser ingen poäng med att gå runt och stressa upp sig i onödan innan det är dags att kliva in i buren. En fördel jag har över dom allra flesta är att jag jobbat som fotograf åt MMAViking på säkert över 30 galor under dom senaste 5 åren. Det gör att jag känner mig väldigt trygg i arenan, och atmosfären som fight night för med sig då känslan gjort sig väldigt bekant i min kropp och psyke under årens gång.

Vad är förhoppningarna inför VM?

Att jag ska ta med guldet hem till Sverige, finns ingenting annat. Vinna varje match så dominant som möjligt och casha in medaljen.

Det som lockar med MMA är…

Kampen tror jag. Det är ren tävling, man mot man på lika villkor där den bäste segrar. Och det är ju det som gör att det är så jävla kul att hålla på med dag ut och dag in.

Vem är bäst i landslaget (du får inte nämna dig själv)?

Då kan jag ju inte svara korrekt!? xD Skämt åsido så är det en riktigt stark trupp, så det är svårt att lyfta fram någon enskild individ som sticker ut. Dock så vill jag verkligen framhäva lagledarna Christer Ringblom och Anders Olsson som varit oerhört engagerade i allt arbete som det innebär att leda ett MMA landslag med allt från att få in ekonomiska medel för att underlätta för oss atleter och att organisera och navigera oss igen all den byråkrati som det innebär att vara med i det här mästerskapet. Det ska dom ha en stor elogé för. Jag vet att andra förbund inte alls ställt upp för sina atleter så som vi har blivit backade här.

Blir du proffs efter VM?

Ett EM guld skulle sitta fint bredvid VM guldet på troféhyllan, sen lutar det åt dom större scenerna. Jag vill försöka tävla så mycket som möjligt som amatör för att samla på mig erfarenhet inför proffskarriären. Det är det som är bra med Sverige att man ges tillfälle att träna upp sin matchvana med alla regelbundna amatörtävlingar vi har här. För att inte tala om möjliga 10 matcher på kort tid under EM- och VM- tävlingarna.

TurkuFN9_4

Submission eller TKO/KO?

Som att välja mellan lösgodis och pizza, helst tar jag båda. Även om det historiskt sett blivit flest submissions för min del.

Till sist vill jag säga…

Tack till alla som stöttat mig på vägen, alla tränare och träningskamrater som hjälpt mig utvecklas genom åren, ni vet vilka ni är. Tack till min underbara sambo som stöttar mig varje dag i vått och torrt. Tack till mina sponsorer OMPU som försett mig med kvalitétsutrustning sen min första Shootfightingmatch för 4 år sedan. Kami Sport och Bad Boy som stöttar vårt landslag. Key Nutrition som förser mig med dem bästa tillskotten för att optimera min kost. Safari Biltong som har det bästa post workout snackset i deras torkade nötkött. MMAViking som jag varit en del av i 5 år.

Följ Schälanders resa via Facebook, eller Instagram.

 

Omslagsbild: Ikkia Nikkinen för MMAviking

Foto: Riku Hasari

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer