Nyhet

Inför Royal World Cup i Thaiboxning – intervju med förbundskapten Pelle Bånghäll

Royal World Cup i Thaiboxning står för dörren och är alltså namnet på VM i IFMA’s regi 2015 som hålls 13e till 23e augusti. Det rustas för ett gigantiskt spektakel mitt i ett kokande Bangkok, och Sverige ställer upp med ett stadigt landslag. I helgen träffades de på Bosön och drillades av Joakim Karlsson på ett sista gemensamt läger, och Fighter Magazine var på plats för att kolla av stämningen och ta ett snack med förbundskapten Pelle Bånghäll.

Hur ser uppställningen med Sveriges landslag ut inför VM?

– Vi har ett mycket bra team med representanter både i dam, herr och juniorklassen. Det finns både rutinerade deltagare med flertalet medaljer och internationella mästerskap bakom sig, såväl som debutanter. Jag skulle säga att samtliga har goda chanser.

Det ryktas att det här blir det största VM-arrangemanget någonsin?

– Det stämmer. Förstås är det jättekul att arrangemanget sker på ”hemmaplan” i Thailand och det talas om runt 2500 deltagare, gissningsvis inberäknat både tävlande och coacher. Thailändska kungafamiljer står extra tydligt bakom arrangemanget med pris för bästa fighter för dam, herr och junior som doneras av Thailands kung, drottning och prins respektive.

Hur ser motståndet ut historiskt och presumtivt, var är det hårdast?

– Det är, och har väl egentligen hela tiden varit, tuffast motstånd i de mellersta viktklasserna och från deltagarna från öst och forna Sovjetstaterna samt Thailand förstås. Thaiboxningen är så stor och populär i de här länderna. Många länder är dock på väg uppåt och hävdar sig bra, t ex Australien, England, Sydamerika i stort med flera. Det finns inga lätta viktklasser längre.

Hur ser det ut med coach- och funktionärsstab, blir ni många som åker ner och när drar alla iväg?

– Från förbundet åker jag själv, assisterande förbundskapten Henrik Naessen, förbundsläkaren Pontus Inerup och Lena Olsson från tävlingsrådet ner. Sen finns ju coacher från deltagarnas respektive klubbar på plats. Vi kommer sköta såväl det administrativa som coachande i samband med matcherna. Säkert får vi att göra så det räcker. Några från landslaget är redan på plats i Thailand på olika platser och tränar. Vi andra åker ner om vartannat och möts upp i Bangkok.

IFMA och Thailand står som arrangörer, reflektioner om det?

– Som det i stort sett alltid är med större arrangemang utomlands brukar det bli mycket utmaningar med logistik och ändringar i sista stund jämfört med vad vi ofta är vana vid i svensk kultur. Vi räknar kallt med det och är förberedda på att ta saker och ting som de kommer. IFMA gör ett bra jobb i att sprida thaiboxningens popularitet. Det har länge snackats om att vi börjar närma oss OS-status, men nu tror jag nog ändå att det på riktigt faktiskt kan börja vara så.

Kommer det gå att följa VM via någon TV-sändning?

– Mycket troligt. Tidigare har det ju varit någon kanal som följt tävlingarna och säkert den här gången med. Vi kommer förmedla den informationen via thaiboxningsförbundets hemsida (www.muaythai.se) så snart vi vet mer.”

TEXT & BILD AV DANIEL BERONIUS
www.danielberonius.com

sofiasmall simonsmall sandrasmall jockesmall

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer