Nyhet

Rickson Gracie ville ha en miljon dollar

Art Davie, en av grundarna till UFC skriver och berättar i sin nya bok ”Is This Legal” att Rickson Gracie ville ha en miljon dollar för att ställa upp. Det blev istället hans halvbror Royce Gracie som fick representera Gracie-familjen i UFC och resten är historia.

Art Davie skildrar i boken historien bakom UFC. I början på 90-talet ville han skapa en tävling för att ta reda på vilken kampsport som var den bästa. Detta ledde till att han träffade Rorion Gracie som distribuerade videokasetter om Gracie-familjens utmanarmatcher mota andra kampsportsstilar. De inledde ett samarbete och resultatet blev UFC.

Frågan var vem som skulle representera Gracie-familjen i tävlingen. En som redan hade tävlat professionellt och var den som ansågs vara den främste inom Gracie-familjen var Rickson Gracie. Att välja honom hade ju varit det uppenbara alternativet, men så blev det inte. Enligt Davie så handlade det om pengar.

Rickson told me ‘You and Rorion are making the big bucks. I want a million dollars.’ I replied ‘We ain’t making that kind of money, and we ain’t paying that kind of money.’

Valet föll istället på den gänglige Royce Gracie som inte var lika fysisk som Rickson. Rorion ville visa på stilens överlägsenhet trots att Rickson var den bättre fightern.

Rorion says to me, ‘It’s going to be Royce.’ I said, ‘Royce? He’s the guy who babysits your kids. He lives in a little apartment above the garage with a piranha in a hexagonal fish tank. He ain’t got no checking account, no car. I’m not even sure he had a girlfriend. Royce?’ He said, ‘It’s going to be Royce.’

He used to call me Arturo. He said, ‘Arturo, the cool thing about Royce is, he don’t weigh but 176 pounds soaking wet, and my father used to weigh 140, taking down guys bigger than him. People, when they watch him do this, they’re going to be amazed. Rickson, when he stares at you, you’re going to fall apart.’ So it was brilliant on Rorion’s part in some ways.

När den första galan hölls var det Royce Gracie som fightades för Gracie och han blev en legend över en natt, något som Art Davies tror Rickson inte var så nöjd med innerst inne.

The three most unhappy guys at the Monster’s Ball on Saturday night after the event were Pat Smith, who’d gotten caught in an ankle lock by Ken Shamrock, and Ken Shamrock, who couldn’t believe that a 175-pound guy in a gi had made him tap out. And the third guy was Rickson Gracie.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer