Nyhet

Forskare vill förbjuda MMA

Yelverton Tegner som är professor i idrottsmedicin vid Luleå Tekniska universitet säger att MMA är legaliserad och organiserad misshandel som bör förbjudas.

Professorn Tegner som forskat länge om hjärnskador i ishockey, tycker man ska titta på att förbjuda MMA då det förekommer våld mot huvudet vilket resulterar i hjärnskador enligt honom.

MMA-fightern Michel Ersoy och ishockeyspelaren Fredrik Carlsson (AIK) pratar om skadorna i de idrotter de valt att utöva i inslaget från P1 Morgon idag.

25-åriga hockeyproffset Carlsson har fått sin sjätte hjärnskakning på fem år och det är osäkert om han över huvudtaget någonsin kan spela ishockey igen efter den senaste hjärnskakningen. Dock har han inte reflekterat över huruvida det är farligt att spela hockey. Han säger i intervjun att det är inget man går runt och oroar sig för, men att det kan hända.

Ersoy som tränar och tävlar i MMA har aldrig fått en hjärnskakning och är väl medveten om riskerna med sporten, men tycker att säkerheten är hög på de svenska galorna som han har deltagit på.

Såväl Carlsson som Ersoy tycker dock att det är upp till var och en att välja huruvida man vill utsätta sig för riskerna inom sin sport, då det är något som de själva valt att utöva och uppenbarligen har ett passionerat förhållande till.

Carlsson ångrar inte att han tränat och tävlat i hockey på elitnivå trots de sviter han fått efter alla sina hjärnskakningar och trots att han fortfarande inte är helt återställd.

Tegner kommer senare i år lyfta frågan om hjärnskadorna inom idrotterna inom Riksidrottsförbundet i samband med en utbildning av förbundsläkare.

Trots att det idag saknas forskningsunderlag på hjärnskador inom MMA så är Tegner övertygad om att utövarna får hjärnskador och tycker därmed att idrotten borde förbjudas.

Ta del av inslaget nedan:

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer